DEBATT

Så mye koster samlivsbruddet deg

En skilsmisse er mer enn bare en stor følelsesmessig påkjenning.

DYRT: Det ble registrert i underkant av 9.500 skilsmisser og 10.600 separasjoner i Norge i fjor. De årlige forbruksutgiftene øker gjerne dramatisk når en familie brytes opp. Foto: LEHTIKUVA / TUOMAS MARTTILA
DYRT: Det ble registrert i underkant av 9.500 skilsmisser og 10.600 separasjoner i Norge i fjor. De årlige forbruksutgiftene øker gjerne dramatisk når en familie brytes opp. Foto: LEHTIKUVA / TUOMAS MARTTILA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det ble registrert i underkant av 9.500 skilsmisser og 10.600 separasjoner i Norge i fjor. I tillegg må vi regne med at en del samboerskap gikk i oppløsning, men dette registreres ikke noe sted.

Foruten å være en stor følelsesmessig påkjenning, kan samlivsbruddet gå hardt utover økonomien. I tillegg til kostnader til boligbytte, nyetablering og eventuell advokathjelp, øker gjerne de årlige utgiftene drastisk når husholdet splittes opp. Mange vil noe føle at de rent økonomisk sett rykker tilbake til start, og det uten å være forberedt på det.

Men hvordan kan utgiftene øke så mye, spør du kanskje? Og med hvor mye?

Vel, de årlige forbruksutgiftene øker gjerne dramatisk når en familie brytes opp. Statens Institutt for Forbruksforskning (Sifo) anslår at en familie kan nyte godt av en stordriftsfordel på 20 prosent på forbruksutgifter. Denne faller bort når familien brytes opp.

I tillegg kommer økte boutgifter og økte kostnader til blant annet forsikringer, kommunale avgifter, strøm, NRK-lisens, strømmetjenester og kanskje transport, dersom dere begge må kjøpe bil for å få hverdagen til å gå opp. Utgifter til bytte av bolig, for det koster å kjøpe og selge, samt utgifter til eventuell advokat kommer i tillegg.

Totalt sett summerer disse utgiftene seg til store beløp. Noe som gjør prislappen på samlivsbruddet høy.

Hvor høy kan illustreres med et eksempel:

Et ektepar med to barn i tenårene går fra hverandre. For enkelhets skyld går vi ut fra at hver av foreldrene har ett av barna boende hos seg etter bruddet. De har til sammen et lån på 3 millioner kroner før samlivsbruddet. Ette bruddet må de ta opp et lån på 2,5 millioner kroner hver, for å komme seg inn på boligmarkedet.

Summerer vi alle utgiftene, før og etter bruddet, ser du at prislappen på samlivsbruddet ender på i overkant av 440.00 kroner. Denne summen kan fort bli høyere, da her er det benyttet det jeg vil kalle nøkterne tall. Men vi kan i hvert fall fastslå at det koster å gå fra hverandre.

Så mye koster samlivsbruddet deg

For enkelte får et samlivsbrudd langt større økonomiske konsekvenser. Spesielt samboere må være påpasselig på å ikke gå i en av de økonomiske samlivfellene, da dette kan gjøre samlivsbruddet spesielt kostbart.

Saken er nemlig den at samboere, i motsetning til gifte, ikke har et regelverk å forholde seg til ved deling av verdier etter bruddet. Det gjør det spesielt viktig for samboere å tenke godt gjennom alle økonomiske valg de tar i forholdet. På den måten slipper du å gå på de alt for store, økonomiske smellene.

For dersom du for eksempel betaler leie til partneren din, fremfor å kjøpe deg inn i boligen, eller du betaler for de løpende forbruksutgiftene, mens partneren din betaler ned på de varige verdiene som bolig og hytte, kan du risikere å gå ut av forholdet uten å eie nåla i veggen.

Les mer om de økonomiske samlivsfellene her.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer