DEBATT

Debatt: Mindreårige asylsøkere

Så mye mer enn «asylsøkere»

Hyllest til afghanske ungdommer i Norge.

ALENE I NORGE: Kanskje har de ikke noe annet valg enn å reise, skriver artikkelforfatteren i en hyllest til barn og ungdommer som har kommet alene til Norge - fordi de er så mye mer enn «asylsøkere», «flyktninger» og «lykkejegere». Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
ALENE I NORGE: Kanskje har de ikke noe annet valg enn å reise, skriver artikkelforfatteren i en hyllest til barn og ungdommer som har kommet alene til Norge - fordi de er så mye mer enn «asylsøkere», «flyktninger» og «lykkejegere». Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Du kom deg gjennom Europa til Norge, du var mindreårig og alene. Din far ble drept av Taliban og din mor måtte gifte seg med fars bror – som hadde nok med sine egne barn. Eller kanskje forlot du mor og søsken som ble banket helseløse av faren din – du orket ikke et slikt terrorvelde lengre. Eller du ble plassert i en treningsleir for å bli selvmordsbomber – og klarte å rømme. Eller du flyktet med familien og mistet kontakten med dem underveis - og har aldri mer fått vite noe om dem. Kanskje du er heldig og har kontakt med noen i familien.

Kanskje fikk du aldri gå på skole, men måtte jobbe umenneskelig lange dager som gjeter eller med tungt fysisk arbeid fra du var ganske liten. Eller du gikk på skole og lærte litt, men ble brutalt slått av læreren om du kom for seint eller ikke hadde gjort leksene. Fordi du var sliten av å måtte jobbe ved siden av skolen. Eller du gikk på koranskole der du ble banket av læreren med en stokk mens andre elever måtte holde deg fast – fordi du hadde gjort spillopper eller ikke klarte å sitere vers fra koranen utenat. Eller kanskje du både hadde lært morsmålet og engelsk av din far som jobbet som tolk for de internasjonale styrkene – helt til han ble tatt av dage.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer