DEBATT

Tips i utlandet:

Så mye skal du gi i tips

Store forskjeller.

TIPS OM TIPS: Hva som anses som riktig tips for diverse servicetjenester varierer fra land til land. Her får du en liste som gir en god pekepinn. Foto: NTB Scanpix
TIPS OM TIPS: Hva som anses som riktig tips for diverse servicetjenester varierer fra land til land. Her får du en liste som gir en god pekepinn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg får stadig spørsmål om hvor mye det er vanlig og tips i ulike deler av verden. Det er ikke alltid like lett å vite hvor mye vi bør legge igjen, og kutymen for dette er også ganske forskjellige fra land til land.

Tipspraksisen skal ha oppstått i England på 1600-tallet, før den spredte seg til store deler av verden. I dag lever tipskulturen videre i de aller fleste land. Men som sagt varierer tipskulturen mye i ulike deler av verden.

I noen land, som for eksempel USA, regnes tips som en vanlig del av lønnen. I Norge skal ikke de ansatte i servicenæringen være avhengig av tips for å overleve. Det betyr at det ikke er noe krav til å gi tips, men det er vanlig å tipse dersom du for eksempel synes servicen har vært god. Mange velger da å legge igjen ti prosent.

Usikkerhet rundt hva som er vanlig tipskutyme gjør gjerne at vi legger igjen for lite eller for mye i belønning for god service. Spesielt i utlandet er det en del usikkerhet. Å vite litt om tipskutymen der du skal feriere er derfor lurt.

Under er en liste over det som omtales som vanlig tipspraksis i mange land. Informasjonen har jeg hentet fra Condé Nast Taveler og Forex.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer