Sa nei takk til å lede Oscar

Billy Crystal røykes ut, sier mannen som overtar.

(Dagbladet.no): Hollywood-veteranen Billy Crystal takket nei til å lede filmverdenens største gallakveld da han fikk tilbudet om å være vert for Oscar-utdelingen 5. mars.


- Produser Gil Cates spurte meg gjentatte ganger «Vær så snill, led showet», og ringte så sent som rett før jul, sier Crystal til Los Angeles Daily News.

Men Crystal sier han takket nei fordi hans enmanns-sceneoppsetning «700 Sundays» sluker all oppmerksomhet for tiden.

- Jeg er så sliten etter 700 Sundays at jeg ikke vil gå derfra og inn i et møte hvor jeg sier «gi meg bløte vitser». Det virker så motsatt av det jeg ønsker å gjøre, sier han.

Redd for skandaler
Crystal, som siden 1988 har ledet Oscar-showet ni ganger, var Oscar-komiteens selvskrevne valg fordi han anses som en trygg vert som ikke lager skandaler eller pinligheter underveis.

Det har nemlig andre gjort, som fjordårets Chris Rock, som eglet på seg flere med dårlige spøker om stjerner som Jude Law og Tobey Maguire. Også David Letterman fikk svi etter at han i 1995 ledet showet og kom med sitt berømmelige ordspill om Uma Thurman og Oprah Winfrey.


Røykes ut
Årets programlederjobb gikk etter Crystals avslag til Jon Stewart.

Valget blir av de største kritikerne ansett som dristig, da komikeren er kjent for spissfindig politisk humor gjennom sitt programshow «The Daily Show with Jon Stewart».

 
Selv mistenker Stewart at Oscar-komiteen har hatt vikarierende motiver for å velge ham til å lede showet. - Som artist er det en sann ære å få sjansen til å være Oscar-vert. Men tross dette - som ivrig Oscar-titter - kan jeg ikke unngå å bli litt skuffet over valget. Det ser ut som nok et forsøk på å røyke ut Billy Crystal, sier Stewart.

Trygt valg

Oscar-produser Gil Cates er derimot ikke redd for at Stewart blir et valg han vil angre på.
- Jon vet hvordan man kan være respektløs uten å være uhøflig. Dette er ikke et politisk show. Jeg tror han forstår det, sier Cates.


Stewart er ikke helt uten erfaring, etter å ha ledet Grammy-utdelingen to ganger.

NEI TAKK: Billy Crystal takker nei til å lede Oscar for tiende gang.
JA TAKK: Jon Stewart takker ja, men frykter et komplott for å røyke ut veteranen Crystal.