Sa nei til å lage «American Beauty»

Pål Sletaune ble spurt om å lage «American Beauty», som søndag vant fem Oscar-priser. Han takket nei. Den norske regissøren syntes ikke manuset var godt nok.

- Dette vil jeg ikke kommentere, sier Sletaune.

Men han benekter ikke at hans amerikanske agent for to år siden sendte ham et manus av Alan Ball som het «American Beauty», og at han samtidig fikk tilbud om å møte filmens produsenter.

De hadde sett Sletaunes debutfilm «Budbringeren» og ville gjerne ha nordmannen som regissør.

Humor

Men slik gikk det ikke: Sletaune likte ikke det manuset som Ball fikk Oscar for natt til i går. Han takket nei til å møte produsentene, noe hans amerikanske agent har ergret seg grønn over siden Oscar-nominasjonene ble offentliggjort.

Sletaune selv tar det hele med en dose av sin vanlige, skjeve humor. Men han vil ikke uttale seg om saken. Han er redd for at han da ikke får snakket om noe annet de neste årene.

Fem priser

I tillegg til Oscar for beste manus, ble «American Beauty» kåret til beste film, Kevin Spacey fikk prisen for beste mannlige hovedrolle, fotografen Conrad L. Hall fikk Oscar og Sam Mendes - som fikk tilbudet da Sletaune sa nei - ble kåret til beste regissør.

Verken Kevin Spacey eller Annette Bening, som ble nominert til beste kvinnelige hovedrolle, var klare for sine roller i «American Beauty» da Sletaune vurderte prosjektet.

Flere tilbud

Etter at «Budbringeren» gikk sin seiersgang verden over i 1997, ble Sletaune kontaktet om flere utenlandske filmprosjekter. Han kom aldri så langt som til å vurdere et konkret tilbud om regi på «American Beauty».

Sletaune leste manuset, la det fra seg og konkluderte med at dette ikke var en film han ville lage.

Slikt er ikke uvanlig: Erik Gustavson, Hilde Heier, Hans Petter Moland og Berit Nesheim er andre norske regissører som de seinere åra har vurdert utenlandske tilbud.

Blant dem som har takket ja, er Nils Gaup, Harald Zwart og Erik Skjoldbjærg.

Men Sletaune foretrekker å lage sine egne filmer. Om seks uker går han i gang med opptakene til sin andre spillefilm. Den har arbeidstittelen «3» og handler om den pertentlige gatekjøkkeninnehaveren Jan, som en dag ramler inn i et miljø av rufsete rockere.

Manuset til denne filmen er skrevet av Sletaune selv og forfatteren Jonny Halberg. De skrev også «Budbringeren» sammen. Hovedrolleinnehaveren er også den samme, Robert Skjærstad.

trygve.aas.olsen@dagbladet.no

SA NEI: Produsenten bak «American Beauty» ville gjerne ha Pål Sletaune som regissør. Han sa nei. Natt til søndag ble filmen årets største Oscar-vinner.