Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sa nei til Harry Potter - så gjorde produsenten et siste desperat forsøk

Slik ble Daniel Radcliffe til Harry Potter.

VILLE IKKE: Daniel Radcliffe ville ikke bli skuespiller og takket dermed pent nei til å stille til audition for rollen som Harry Potter, men ble overtalt til å prøvespille i siste liten. Her ser vi ham sammen med Emma Watson, som spilte venninnen Hermine. Foto: NTB Scanpix
VILLE IKKE: Daniel Radcliffe ville ikke bli skuespiller og takket dermed pent nei til å stille til audition for rollen som Harry Potter, men ble overtalt til å prøvespille i siste liten. Her ser vi ham sammen med Emma Watson, som spilte venninnen Hermine. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er 15 år siden vi ble kjent med Daniel Radcliffe, Emma Watson og Rupert Grint og de andre i «Harry Potter»-filmene.

SMILER: Daniel Radcliffe angrer neppe på at han takket ja til rollen som Harry Potter. 
SMILER: Daniel Radcliffe angrer neppe på at han takket ja til rollen som Harry Potter.  Vis mer

Men å finne dem, var ikke enkelt - spesielt hovedrollen som Harry Potter.

Ville ikke være Harry

Regissør Chris Columbus hadde vist castingsjef Janet Hirshenson en video av den unge Daniel Radcliffe, men det vare bare ett problem - han ville ikke ha rollen.

- Han var bare ikke interessert. Han ønsket ikke å være skuespiller lenger, sier Hirshenson til Huffington Post.

Det har hele tida vært strenge regler for å besette de største rollene i «Harry Potter»-filmene. Det skulle bare være britiske skuespillere som skulle bekle hovedrollene.

DØDLIGE: Ved slottet hvor Harry Potter-filmene ble filmet i Storbritannia, finnes det en dødelig hage. Hagen tiltrekker seg mange turister. Video: AP Vis mer

«British only»-regelen

«British only»-regelen førte til at selv amerikanske Robin Williams ble nektet å spille Gygrid, en rolle han svært gjerne ville ha.

Men Columbus og Hirshenson ga seg ikke.

De hadde funnet rollene som Hermine og Ronny (Emma Watson og Rupert Grint). De hadde vært innom amerikanske Liam Aiken som Harry, men de kunne ikke unnvike «British only»-regelen.

- Tenk på det, da?

Så en dag fikk en av produsentene, David Heyman, beskjed av Columbus og Hirshenson om å gå til teateret der Daniel Radcliffes far jobbet som agent. Heyman traff både far og sønnen på teatret, og spurte om ikke Daniel ville komme på audition likevel.

- Hvorfor kan du ikke komme inn på audition? Tenk på det, da, sa Heyman.

Daniel Radcliffe svarte «Ok», og resten er historie. Svaret gjorde ham til en av de største og best betalte barne- og ungdomsstjernene i hele filmhistorien.

MAGISK: Huset hvor Harry Potter bodde i under Harry Potter og de vises stein er til salgs for i overkant av fem millioner kroner. Slik ser det ut i virkeligheten. Foto: Chancellors Estate Agents Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!