LABER MOTTAGELSE: Selv om H.C. Andersen sannsynligvis var mellom 15 og 19 da han skrev det nyoppdagede «Tællelyset», er ikke kritikerne nådige i sin vurdering. Foto: NTB SCANPIX
LABER MOTTAGELSE: Selv om H.C. Andersen sannsynligvis var mellom 15 og 19 da han skrev det nyoppdagede «Tællelyset», er ikke kritikerne nådige i sin vurdering. Foto: NTB SCANPIXVis mer

- Så pedagogisk at man brekker seg

Kritikerne er ikke nådige mot det nyoppdagede H.C. Andersen-eventyret «Tællelyset».

(Dagbladet:) I går kom verdensnyheten om at et nytt H.C. Andersen-eventyr ved en tilfeldighet ble oppdaget av lokalhistorikeren Esben Brage i Fyn. Han fant eventyret «Tællelyset» i bunnen av en arkivkasse.

Litterært skup Funnet er sannsynligvis verdt hundretusener, og ekspertene anslår at det er et av de første eventyrene den verdensberømte forfatteren skrev, etter alt å dømme da han var veldig ung - et sted mellom 15 og 19 år gammel. Likevel inneholder den mange av de elementene - besjeling av livløse objekter, en outsider som ender opp med å finne sin plass i verden - som senere skulle bli Andersens varemerker, da han debuterte 6 år etter.

Dermed ser dette ut til å være et litterært skup: konturene av H.C. Andersens briljante forfatterskap kan ha vært synlige lenge før man har trodd til nå.

- Det er som en rus å få lov til å arbeide med hans første forsøk på eventyrsjangeren. Det var en meget, meget, meget stor opplevelse å lese det første gang, sier Ejnar Stig Askgaard - H.C. Andersen-ekspert ved Odense bys museer - til avisa Politiken.

Les eventyret her.

Misfornøyde kritikere Kritikerne har imidlertid vært ganske mange hakk mindre begeistret over eventyret.

- Den unge H.C. Andersen ville umåtelig gjerne imponere omverden med teksten «Tællelyset», sier Niels Birger Wamberg, som har skrevet bok om forfatteren. Han mener denne trangen til å bli tatt alvorlig av voksne lesere er tekstens største svakhet.

En av H.C. Andersens store kvaliteter er humoren; den kunne han ikke tillate seg å bruke da han var ung og måtte imponere.

- Det er ingen humor, bare moralisme, i «Tællelyset», sier Wamberg.

- Han skal være oppbyggelig og artig, og det er så pedagogisk at det er til å brekke seg over.

Laber anmeldelse Politiken trykker også en anmeldelse, hvor de skriver at «Tællelyset» verken legger til eller trekker fra H.C. Andersens forfatterskap. «Der har vi ham igjen!» ville Poltikens anmelder sagt om eventyret dukket opp midt i hans samlede eventyr. «Et nydelig eventyr, uten å være prangende. Terningkast tre.»

En annen forfatter (og prest) som har skrevet om H.C. Andersen, Johannes Møllehave, er mindre nøktern i sin kritikk.

- Jeg vil ikke si at vi får se en ny side av H.C. Andersen. Det er ikke som om man kommer ned til H.C. Andersens hemmelighet. Denne teksten står stille, det er ikke noe framskritt i den. Og man blir verken klokere på ham eller på språket, sier han i dag.

- Det kunne vært skrevet av ethvert begavet barn på 15 år.

Og nettopp dét kan jo faktisk være tilfellet.