Kulturkommentaren ved Tom Stalsberg:

Sa-sa-sa for Fløgstad

Den unike forfatteren som nylig rundet 75 år og noen bokstaver på nynorsk.

FORSINKET TELEGRAM: Kjartan Fløgstad har nettopp fylt 75 åg og her kommer det et forsinket gratulasjonstelegram. Foto: Erling Hægeland.
FORSINKET TELEGRAM: Kjartan Fløgstad har nettopp fylt 75 åg og her kommer det et forsinket gratulasjonstelegram. Foto: Erling Hægeland. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kjartan Fløgstad er 75 år. Og, beklager, kjære leser, her vil det forekomme blødmer og dårlige ordspill, men de er nedtegnet i aller beste mening. Kjartan fortjener raushet, og ikke borgerskapets diskré pinlige pilletaushet. Han fortjener å seile i en åpen undervannsbåt på Magdalenafjorden.

Han vi mer enn gjerne, særlig vinterstid, krysser Nordaustpassasjen sammen med før vi setter oss ned og snakker ut om tango, Maradona, magisk realisme, Claes Gill, gamle kolonitidhoteller, søramerikansk poesi og Lorca, Rinnan, Paz og Borges. Dette et sted rett bortenfor Dalen Portland Et nikk til Boca Juniors. Et innkast nær Jomfru Maria med ett glass til før Fimbul, por favor.

Er vi nektet nye bokstaver? Er vi nektet landligge ved til Grense-Jakobselv? Er vi ord for natta utenfor Grand Manila? Skal vi vedde? Skal vi kaste Kron og mynt? Kjartan smiler lurt. Snakker spansk og verden flytende. Kastet loss fra Sauda. Født i 1944. Bosatt i Oslo. Holder med Skeid.

Holder med folk. Holder med de undertrykte. Holder med de riktige. Holder med stabukken i seg. Er det lov å skrive dette. Om Kjartan? Jeg har nemlig spist middag sammen med ham. I Rio i 2014 der vi gikk på en smell av latter og skål, og jeg stått på samme scene som ham et par ganger? Kan vi derfor skrive slikt? Ja, det må da være lov å rope hurra inn i alle gruveganger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer