Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Så sårbart er det for Facebook å gå i svart

- Kan få et tillitsproblem.

POPULÆRT: Sosiale medier har blitt en del av hverdagen til folk flest, og det oppsto et lite kaos på Twitter i dag da konkurrenten Facebook streiket. Ekspertene tror likevel det skal mye til før verden «verden bryter ut i panikk» over at ett eller flere nettverk er nede. Foto: NTB Scanpix
POPULÆRT: Sosiale medier har blitt en del av hverdagen til folk flest, og det oppsto et lite kaos på Twitter i dag da konkurrenten Facebook streiket. Ekspertene tror likevel det skal mye til før verden «verden bryter ut i panikk» over at ett eller flere nettverk er nede. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I 7-tida tirsdag morgen gikk verdens største sosiale nettverk, Facebook, i svart. Det samme gjorde bildedelingstjenesten Instagram og datingappen Tinder.

Etter en drøy time var nettsamfunnene oppe igjen og tilgjengelig for sine kontobrukere. I mellomtida påtok den velkjente hackergruppa Lizard Squad seg ansvaret for hendelsen via Twitter, der spekulasjonene raste i morgentimene.

Facebook var selv raskt ute med å avvise det påståtte hackerangrepet, og mener det hele skyldes en intern feil.

Ingen varige men Ifølge Daily Mail bruker over én milliard Facebook månedlig, og 300 millioner er på Instagram. Det ser likevel ikke ut til at dagens hendelse har fått noen «fatale konsekvenser».

Men hva ville ha skjedd om ett eller flere sosiale medier hadde vært nede i timesvis? Eventuelt i flere uker?

Medieviter Ida Aalen forsker på bruken av nettsamfunn og ga i 2012 ut boka «En kort bok om sosiale medier».

Hun tror det skal mye til før verden bryter ut i panikk over at ett eller flere nettverk er nede.

- Ironisk nok er det jo sånn at hvis Facebook er nede, så er det jo nede for alle. Da går du jo ikke glipp av noe. Vi vet jo at folk benytter seg av veldig mange kommunikasjonskanaler, og man finner gjerne et sted å prate uansett. Jeg ville vært mye mer bekymret hvis hele internett krasja, sier hun til Dagbladet, og fortsetter:

- Men hvis dette som skjedde i dag hadde forekommet ofte, så får man jo selvfølgelig et problem. Men først og fremst for det sosiale mediet det gjelder, brukerne finner andre plattformer.

- Man kan sammenlikne det med noe så banalt som at folk tar bussen et sted. Når bussen stopper å gå, finner du en annen vei, sier hun.

- Tillitsproblem Også stipendiat ved NTNU og sosiale medier-ekspert Halvdan Haugsbakken henviser til forskning om at nettbrukere ofte benytter seg av flere plattformer, og at risikoen for at det vil oppstå en «krisesituasjon» er minimal.

Han tror likevel de sosiale mediene, og spesielt Facebook, vil bli mer sårbar etter dagens «blemme».

- De ville jo ha tapt enorme summer hvis dette hadde pågått over en lengre periode, med tanke på at de lever av annonser.

- I tillegg får Facebook et økende tillitsproblem hvis dette fortsetter. Folk vil begynne å stille seg spørsmål rundt sikkerhetsløsninger, spesielt hvis det stemmer at denne hackergruppa står bak, sier han til Dagbladet.

Haugsbakken vil ikke spekulere i årsaken til at flere nettsamfunn var nede i dag.

- Når hendelser som dette skjer, verserer det utrolig mye rykter ute på sosiale medier, så du vet jo egentlig ikke hvilken informasjon som er riktig. Men at hackergruppa Lizard Squad har tatt æren for det såkalte angrepet har jo nesten blitt en tradisjon.

- De er aktivister med god teknologisk kompetanse som ønsker å nå ut med et budskap.

Viktig plattform Ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i Dagbladet, Cornelia Kristiansen, forklarer at avisa får mye nettrafikk ved hjelp av sosiale medier.

- Hadde Facebook vært langvarig vært nede ville nok både folk generelt og vi orientert oss mot andre flater, sier hun.

Facebook ga i dag en offentlig uttalelse i forbindelse med hendelsen som rammet i morgentimene:

- Mange hadde problemer med å komme inn på Facebook og Instagram. Det var ikke et resultat av at en angrep fra en tredjepart, det skjedde etter at vi gjorde en endring i systemet som igjen gikk ut over våre konfigurasjonssystemer, sa talspersonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media