Så søt og modig som et barneboktroll kan bli

Men hvorfor så kjedelig i formen?

HELTMODIG TROLL:  Tambar er ikke en hvilken som helst femåring. Han er et troll, og et skikkelig modig ett. BILDE FRA BOKA
HELTMODIG TROLL: Tambar er ikke en hvilken som helst femåring. Han er et troll, og et skikkelig modig ett. BILDE FRA BOKAVis mer

Les flere barnebokanmeldelser:
«Lille Ting»-bøkene
«En bok»
«Når alle sover»
• «Elefanten i lenker»

ANMELDELSE:
«Tambar og trollkjerringa» er nummer tre i Tor Åge Bringsværd og Lisa Aisatos fantasyserie i bildebokformat.

Utgangspunktet — et fem år gammelt troll som går i barnehagen, er så enkelt og genialt at en lurer på hvorfor ingen har funnet på det før.  

Heltefortelling
Der er problemet — Mye i «Tambar og trollkjerringa» er gjort før. Riktignok er dette den mest spennende Tambar-fortellingen til nå. Den første boka etablerte hovedutfordringen: Tambar må skjule at han er et troll. Den andre avslørte at han er et uvanlig troll — han kan prate med dyr.

Tredjeboka følger derimot en tradisjonell spenningskurve. Tambar drar alene med toget for å besøke tante Gustava, men oppdager at hun har falt og sovnet over togskinnene!

Så søt og modig som et barneboktroll kan bli

Boka er en klassisk heltefortelling, med elementer både fra fantasy og eventyr. Den leker med trollreferanser både i tekst og bilder — familiebilder av tohodete slektninger henger på veggen, og den overtroiske gamletanta tror at sol kan gjøre henne til stein.  

Søtt og trygt
Det er både morsomt og underholdende. Men selv om barn liker gjenkjennelighet, kunne man ha kostet på seg mer eksperimentering i form og uttrykk.

Stikkordene er søtt og trygt, noe som understrekes av det gylne skjæret som hviler over bildene. De er ellers frodige og passe detaljrike, og teksten er enkel, med variert setningsoppbygging, men ikke særlig nyskapende.

Tambar er så søt og heltmodig som bare et barneboktroll kan bli. Men han er også nokså forutsigbar og endimensjonal — i likhet med fortellingen han er hovedperson i.

• Les også: Dagbladet med stor barneboksatsing