Så synd, da!

Holts siste krim er kraftfull og spenstig, men holder ikke helt til mål

<strong>PÅ SKUDDHOLD:</strong> En virkelig gal morder er løs Anne Holts siste krim om Selma Falck. Foto: John T. Pedersen
PÅ SKUDDHOLD: En virkelig gal morder er løs Anne Holts siste krim om Selma Falck. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Publisert

Tidligere kjendisadvokat og nå privatetterforsker Selma Falck sitter på en uterestaurant på Grünerløkka med to venninner. Selma kjenner et napp i skuldra, deretter deiser venninnen Lindas hode i bordet. De to er skutt – truffet av samme kule. Venninnen dør momentant, Falck får et streifskudd. Spørsmålet er hvem som er målet for morderen. Er det Selma, med sine mange fiender og brokete forhistorie. Eller er det den forsiktige stortingsrepresentanten Linda, en vennlig sjel som aldri har vært i konflikt med noen?

Noen dager seinere blir en av Norges mest respekterte høyesterettsdommere funnet hengt, sporene tyder raskt på at det ikke kan være et selvmord. Falck finner et likhetstrekk mellom dommeren og Linda. De har begge vært involvert i vanskelige barnevernssaker. Kort etter blir barne- og familieministeren funnet død …

Vrangforestillinger

Det er fart over Holts nye gjennomgangsskikkelse, den fryktløse Selma Falck. Hun ble introdusert i fjorårets «En grav for to», der hun hadde spilt bort både formue, mann og barn – i en sak som handlet om grov doping i langrennsmiljøet. Hennes makker da som nå er Einar Falsen. Tidligere respektert politimann, nå full av paranoide vrangforestillinger. Han skal vise seg å bli helt uvurderlig i Selmas jakt på morderen. Det skal også politioverbetjent Fredrik Smedstuen; illeluktende, uflidd og tilsynelatende ganske uinteressert i jobben sin. Han skal vise seg å ha uante egenskaper.

Mystisk stalker

Holt har alltid brukt sitt forfatterskapet til å sette problemer under debatt, som Georg Brandes uttrykte det. Det er et svært sympatisk forfattertrekk og der er juristen og samfunnsdebattanten Holt god. I denne boka har hun tatt for seg skandalesakene der norsk barnevern er dømt av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Holt legger som vanlig godt på. Det dreier seg om en lydfil som kan skjule en virkelig stor og ødeleggende skandale for Norge. Legg til at Selma har en stalker, som på mystisk vis sniker seg inn i leiligheten og legger fra seg kryptiske spor fra privatlivet hennes.

Mandela-effekten henspeiler på en psykologisk teori om at traumer kan forårsake falske minner. Det skal vise seg sentralt i oppklaringen av denne proffe krimmen. Som ofte hos Holt, følger vi parallelt gjerningsmannen. Det er en navnløs skikkelse som åpenbart har mistet et barn, og som stadig tar turer til sin kones grav for å fortelle at han nå «ordner opp».

Aner motivet

I begynnelsen er dette finurlig formulert og litterærteknisk smidig. Etterhvert, og litt for tidlig spør du meg, skjønner vi hvem det kan være, og aner motivet. I etterordet skriver Holt selv at boka var delvis avsluttet da coronaepidemien kom, men at det bare manglet et ekstra avsluttende gir.

Det er akkurat dette giret boka mangler. Det er som om boka etterhvert mister kraft, og avsløringen er nærmest daff. Den fader liksom ut, i stedet for å by på en forløsende avslutning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer