KOMMENTARER

Så tungvint som mulig får kurderne hjelp i Kobani

Kurderne som forsvarer byen Kobani i Syria får nå militær hjelp utenfra, men det skjer omtrent så tungvint som mulig - av diplomatiske grunner.

OMSIDER HJELP: Røyken stiger etter et luftangrep mot styrkene til IS ved Kobani lørdag. Nå slipper USA ned våpen, ammunisjon og medisiner til de kurdiske styrkene som forsvarer byen mot IS. Foto: REUTERS / Scaqnpix / Kai Pfaffenbach
OMSIDER HJELP: Røyken stiger etter et luftangrep mot styrkene til IS ved Kobani lørdag. Nå slipper USA ned våpen, ammunisjon og medisiner til de kurdiske styrkene som forsvarer byen mot IS. Foto: REUTERS / Scaqnpix / Kai Pfaffenbach Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Lastefly av typen C-130 har gjennomført flere slipp av våpen, ammunisjon og medisiner fra lufta til de kurdiske styrkene, som forsvarer Kobani mot angrep fra Den Islamske Staten (IS). Byens fall har vært spådd flere ganger. Men de kurdiske styrkene har holdt stand og delvis drevet IS tilbake enkelte steder.

Hjelpen kommer fra kurdiske myndigheter i Irak, opplyser Sentralkommandoen i Tampa i USA, som har ansvaret for USAs militære operasjoner i Midtøsten.

Hva er nå dette? Hvorfor driver USA flyfrakt fra kurderne i Irak til kurderne i Syria? Og hvor har kurderne i Irak fått våpen fra? Joda, USA og andre vestlige land væpner kurderne i den nærmest uavhengige landsdelen deres i Nord-Irak for å gjøre dem i stand til å motstå IS der. Og nå videresender de noen av disse våpnene til kurderne i Syria, med USA som flypostbud.

I Syria forsyner dermed USA hva de ellers kaller «terrorister» med våpen fra lufta, men altså våpen som i navnet kommer fra irakiske kurdere. De som mottar våpnene i Kobane kaller seg Folkets Forsvarsenheter (YPG), som er den væpnede greina til Demokratisk Unionsparti (PYD), det største kurdiske partiet i Syria. Dette regnes som et underbruk av Kurdistans Arbeiderparti (PKK) i Tyrkia, som i tretti år førte en gerilja-krig mot myndighetene i Tyrkia. PKK står svartelistet som en «terrorist-organisasjon» av USA, Tyrkia, EU og NATO.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer