Så vidt båten bærer

Bomavtalen har vist seg å være et lite plaster som allerede er i ferd med å falle av. Den dårlige stemningen forplanter seg videre inn i regjeringens arbeid.

Meninger

Bompengeavtalen mellom de fire regjeringspartiene skulle avslutte striden mellom partene, og skaffe ro inn mot siste del valgkampen. Det har bare lykkes sånn passe. Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) anklager Venstre for ikke å ha skjønt avtalen, og for ikke å ha vært «veldig påkoblet den politiske debatten de siste månedene». Leder i Oslo Venstre, Hallstein Bjercke, svarer med å si at samferdselsministeren kan «ta seg en bolle». Striden går helt inn i regjeringsapparatet, for også klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) og hans statssekretær Sveinung Rotevatn (V) har tatt til orde for løsningen som Frp steiler over. Venstre i Oslo vil skru opp taksten i rushtida, og redusere den ellers på døgnet, for å innfri kravene om lavere bompenger, samtidig som trafikkveksten ikke skal øke.

STORTINGET: Trine Skei Grande likte ikke måten Erna Solberg stilte ultimatum. Video: Reporter: Martin Rønning. Video: Mats Rønning. Vis mer

Dermed holder Venstre seg innenfor avtalen, samme hvor mye samferdselsministeren protesterer. De har definitivt også vært påkoblet den politiske debatten. Problemet for denne regjeringen er bare at ytterkantene i prosjektet er påkoblet den politiske debatten fra stikk motsatte sider. De er motstandere, og har ingen reell interesse av å møtes på halvveien. Avtalen har vist seg å være et lite plaster som allerede er i ferd med å falle av. Det gjenspeiles også i at et av de vanskeligste temaene i bompengestriden, hvordan «nullvekstmålet» skal være, er skjøvet ut i tid.

Den dårlige stemningen forplanter seg videre inn i regjeringens arbeid. I går satte de seg til forhandlingsbordet for å bli enige om neste års statsbudsjett, og på vei inn var signalene fra de ulike partene uvanlig motstridende. KrF og Venstre har gjort det klart at det ikke blir noen nye skatteletter for å finansiere bomavtalen. KrF vil ikke gå med på kutt som rammer familiepolitikken, Venstre vil ikke godta kutt som rammer klima, miljø eller utdanning. Frp vil ha skattekutt, Høyre vil ha skattekutt og sier det er økt handlingsrom på grunn av høyere skatteinntekter - men advarer samtidig mot for mye pengebruk som vil overstimulere norsk økonomi. Og som rosinen i den politiske pølsa: Venstre nekter å gå med på at staten skal gi støtte til Human Rights Service (HRS), noe Frp like standhaftig forsvarer.

Dette er ikke Italia, hvor regjeringen er i ferd med å byttes ut fordi dens egen innenriksminister, Matteo Salvini, stilte mistillit. Det er heller ikke Storbritannia, hvor Boris Johnson forsøker å spenne bein på hele parlamentet for å hindre representantene i å stoppe en hard brexit. Det er Norge, og det er samferdselspolitikk. Selv når det gjelder politiske kriser, er vi heldig stilt. Vi har like fullt en regjering som bare så vidt holder det flytende.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.