BESTE KVINNELIGE SKUESPILLER: Skuespiller Mariann Hole fikk Heddaprisen for «Lulu - Pandoras Eske» - i kveld feirer hun med Eigil Langmark. Alle foto: Anders Grønneberg
BESTE KVINNELIGE SKUESPILLER: Skuespiller Mariann Hole fikk Heddaprisen for «Lulu - Pandoras Eske» - i kveld feirer hun med Eigil Langmark. Alle foto: Anders GrønnebergVis mer

- Så vil jeg takke forloveden min Eigil, som jeg snart skal gifte meg med

Mariann Hole i sin Heddapris-takketale.

Mariann Hole og Vidar Magnussen får Norges mest høythengende skuespillerpris.

Det skjedde da Heddaprisen ble delt ut på Nationaltheatret søndag kveld.

«Alle» var der Nils Ole Oftebro kledd i glitterkjole delte ut prisen for Beste kvinnelige skuespiller til Mariann Hole.

Heddaprisen ble delt ut på Nationaltheatret søndag kveld, og store deler av Skuespiller-Norge var på plass.

TO I KJOLER:Mariann Hole takker for prisen mens nesten like kjolefine Nils Ole Oftebro står bak.
TO I KJOLER:Mariann Hole takker for prisen mens nesten like kjolefine Nils Ole Oftebro står bak. Vis mer

Mariann Hole får den for sin innsats i «Lulu - Pandoras Eske», som ble spilt på Nationaltheatret i fjor.

Klinte med halve ensemblet - Jeg gruet meg, og det var tøft. JEg kom hjem etter hver forestilling etter å ha klint med halve ensemblet. Jeg vil takke alle på teatret, mine foreldre og kjæresten Eigil, som jeg snart skal gifte meg med, sa hun i sin takketale.

Hun var nominert til Heddaprisen sammen med Ingjerd Egeberg og Heidi Ruud Magnussen.

I sin begrunnelse skriver juryen bl.a: «Hennes rollefigur spiller ikke bare på sin attraktivitet, hun spiller på bevisstheten om sin rolle som begjært. Hun skaper en identitet fundert på både menns og publikums blikk. Hun utforsker sin frihet gjennom å insistere på den. Det er ikke seg selv hun kler av. Det er oss, der hun tvinger oss til å bli bevisst våre definerende blikk.»

Beste mannslige skuespiller Prisen Beste mannlige skuespiller gikk til Vidar Magnussen for stykket «Shockheaded Peter» på Det Norske Teatret.

BESTE MANNLIGE SKUESPILLER: Vidar Magnussen mottar prisen for stykket «Shockheaded Peter» av Ellen Dorrit Petersen og Kaia Varjord.
BESTE MANNLIGE SKUESPILLER: Vidar Magnussen mottar prisen for stykket «Shockheaded Peter» av Ellen Dorrit Petersen og Kaia Varjord. Vis mer

Den presisjetunge prisen ble delt ut av Ellen Dorrit Petersen og Kaia Varjord.

Vidar Magnussen ble for alvor kjent for et stort publikum for sin rolle i NRKs komedie «Side om Side», der han spiller ektemannen til Marie Blokhus.

Beste medspillere I sin begrunnelse skriver juryen bl.a:

«En av de virkelige vanskelige oppgavene en skuespiller kan ha, er å inngå en avtale med publikum om å spille på lag. Det er krevende, fordi et åpent publikumsfrieri straks vil bli avvist fra salen. I denne øvelsen kreves mer enn et solid talent.»

Beste mannlige medspiller gikk til Sigmund Sæverud for «Mens vi venter på Godot» på Riksteatret og Det Norske Teatret, og Beste kvinnelige medspiller gikk til Renate Reinsve for «Besøk av gammel dame» på Trøndelag Teater.

MOR & SØNN: Linn Skåber og sønnen Niels Halstensen Skåber delte ut prisen for årets beste barne og ungdomsforestilling.
MOR & SØNN: Linn Skåber og sønnen Niels Halstensen Skåber delte ut prisen for årets beste barne og ungdomsforestilling. Vis mer