Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Saabye Christensen er glad Redd Barna-bok fikk terningkast seks

- Nå skal jeg gå og tatovere meg, fleiper han.

MED STOKK: Lars Saabye Christensen sliter med prolaps i nakk og korsrygg, og må bruke stokk for å avlaste høyre bein. Nå er han aktuell med diktfortellingen «Long distance call», som gis ut av Aschehoug til inntekt for Redd Barna.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
MED STOKK: Lars Saabye Christensen sliter med prolaps i nakk og korsrygg, og må bruke stokk for å avlaste høyre bein. Nå er han aktuell med diktfortellingen «Long distance call», som gis ut av Aschehoug til inntekt for Redd Barna. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han holder begge hendene rundt en stokk og lener overkroppen mot den. Lars Saabye Christensen (58) sitter nærmest med nesa nedi kaffekoppen, og han har det ikke bra. 

- Det er en prolaps. Det gjør ganske vondt. Det er sikkert fordi jeg har sittet feil og skrevet i alle år. Jeg har hatt det ganske lenge. Det går litt opp og ned, nå er det verre igjen, sier Saabye Christensen til Dagbladet.

- Problematisk å skrive Foran ham ligger to par briller, et for inne- og et for utebruk. Han beskriver nakke og rygg-prolapsen som en «teknisk feil».

- Innimellom er det problematisk når jeg skriver. Men jeg løser det på et vis. Blir det for ille, får jeg stå og skrive. Det er mange forfattere som har gjort det. Det skal gå, sier Saabye Christensen, som mener vi ikke trenger å bekymre oss for at det ikke skal bli flere bøker - i hvert fall ikke ennå.

Terningkast seks Den folkekjære forfatteren er aktuell med boka «Long distance Call», hvor inntektene går til Redd Barna. Han er den femte forfatteren i rekka, som bidrar til prosjektet mellom Aschehoug og veldedighetsorganisasjonen. Dagbladets anmelder skrev at Saabye Christensen viser at han er «en utmerket poet», og VG trillet seks på terningen.

Til tross for at han har et totalopplag på godt over 1,2 millioner bøker i Norge og er oversatt til 35 språk, går ikke kritikken upåaktet hen hos den erfarne forfatteren.

- Nå skal jeg gå og tatovere meg med en gang, sier Saabye Christensen og ler.

- Nei da, etter såpass mange år blir jeg ikke fullstendig vippet av pinnen. Men det er hyggelig å få gode anmeldelser. Og det hadde vært kjedelig om jeg trakk Redd Barna ned med terningkast en, sier Saabye Christensen.

Telefonkiosk Boka er et 49 siders langt dikt mellom «jeg» og «du». Forfatteren har leflet med fortellingen i to år, og da spørsmålet fra forlaget kom i vår, var svaret enkelt.

- Overskuddet går til skole og utdanning, som henger sammen med litteratur. Derfor så jeg ingen grunn til ikke å delta, sier Saabye Christensen.

Han har aldri skrevet et så langt dikt tidligere, og forteller at han og bandet Norsk utflukt vurderer å dra på turne, hvor de spiller og han leser den nye teksten.

- Det er en monologisk dialog mellom et kjærestepar, som ikke lenger er et ektepar. Det er en tenkt telefonsamtale. Og endelig fikk jeg en telefonkiosk på coveret, sier Saabye Christensen og smiler skjevt.

• Les anmeldelsen av Long distance call her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!