Saatchi i pedofili-trøbbel

Saatchi-galleriet i London raides av anti-pedofilt-politi. Årsaken er den amerikanske fotografen Tierney Gearons bilder av sine nakne barn. Kulturminister Chris Smith advarer mot krenkelser mot ytringsfriheten.

Saatchi-galleriet i London er kjent for å skape blest, men nå risikerer galleriet tiltale for å stille ut bilder av nakne barn. Utstillingen «I am a camera» har to ganger blitt raidet av britisk politi, men galleriet nekter å fjerne den amerikanske fotografen Tierney Gearons nakenbilder av sine barn.

Det ene bildet viser hennes to barn Emily og Michael på en strand, med kun masker foran ansiktene. Det andre viser Michael som tisser i snøen.

- Når folk spør meg om jeg utnytter barna mine seksuelt med disse bildene, vet jeg ikke engang hva jeg skal si, det er bare ikke sant, forteller den fortvilte fotografen og tobarnsmoren til den britiske avisa Observer.

- Barna mine er hele mitt liv, og disse vakre, uskyldige bildene. Du må forstå sammenhengen, som er at jeg fotograferte familien min over to år.

Krenkelse av ytringsfriheten?

Det foreligger ingen planer om å fjerne bildene fra galleriet, som eies av Charles Saatchi, kjent for sin kunstsamling og som grunnleggeren av reklamebyrået Saatchi & Saatchi. Sammen med Gearon risikerer han opptil ti år i fengsel på grunnlag av en lov om barnebeskyttelse fra 1978 for å ta og vise «upassende» fotografier.

- Vi må være svært forsiktige med å sensurere ting som skjer i aviser eller kunstgallerier, har kulturminister Chris Smith uttalt i forbindelse med klagene på Gearons bilder.

Saatchi-utstillingen «I am a camera» har vart i åtte uker. I tillegg til Gearons bilder, viser utstillingen bilder av Jessica Craig-Martin, Nan Goldin, Richard Billingham, Jason Brooks, Kristin Calabrese, Hiroshi Sugimoto og Andy Warhol.

- Hvor er seksualiteten? spør fotografen Tierney Gearon, som mener bildene kun viser barna hennes som gjør «hverdagslige ting på en vakker måte.» Les hennes svar på kritikken.

BRENNBART: London-politiet blåser liv i kunstens ytringsfrihetsdebatt. Foto: SCANPIX