RAZZIA: En razzia mot de store, norske forlagshusene fra konkurransetilsynet er som en liten Krim-krise i litteratur-Norge. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
RAZZIA: En razzia mot de store, norske forlagshusene fra konkurransetilsynet er som en liten Krim-krise i litteratur-Norge. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpixVis mer

Sabelrasling i bokbransjen

Med Konkurransetilsynets uttalelser om bokbransjen lå det en razzia i lufta.

Meninger

Ordet razzia har en fin og hard klang, som understreker dramatikken. En razzia mot de store, norske forlagshusene fra konkurransetilsynet er som en liten Krim-krise i litteratur-Norge. Stort mer alvorlig enn dette blir ikke interessekonflikten i bokbransjen.

Konkurransetilsynet har lenge vært kritisk til at bokbransjen er unntatt fra konkurranselovgivningen gjennom bokavtalen. De var kraftige motstandere av bokloven (som ble skrinlagt av den borgerlige regjeringen), og er også imot forslaget til ny bokavtale. Direktør i Konkurransetilsynet Kristine Meyer nøyer seg ikke med å kalle bokbransjen for kartellvirksomhet, men kaller det nye forslaget til bokavtale en forsterkning av bransjen som kartell. Med slike karakteristikker lå det en razzia i luften.

At gårsdagens aksjon dreier seg om distribusjon til massemarkedet, og ikke forhold som er omfattet av bokavtalen - som nå ligger på regjerings bord - må sees på som nærmest en tilfeldighet. Konkurransetilsynet ønsker trolig å markere seg, og gi et markant bidrag til debatten om bransjen. Her har tilsynet funnet en konkret sak som de har fått tingrettens godkjennelse til å undersøke nærmere.
De store norske forlagene eier de store bokhandelkjedene, og i 2010 kjøpte de seg også innpass i Bladcentralen - og dermed distribusjon til den delen av markedet som ikke er faghandel. Forlagenes maktposisjon er dermed udiskutabel. Det er naivt å tro at de ikke bruker den.

Men hvilken mulighet myndighetene har til å tvinge Bladcentralen til å distribuere bøker fra alle forlag, er en juridisk nøtt. Og forsåvidt en detalj i det store bildet. Overordnet har myndighetene en plikt til å legge til rette for at det er mulig for mindre forlag å konkurrere med de store, dominerende.. Det er et prinsippspørsmål der ikke bare Bladcentralen, men hele den vertikale integrasjonen i bokbransjen ligger i potten.

Gårsdagens razzia var dermed et velplassert spark i leggen på norske storforlag, det vil vise seg om forlagssjefene har gode nok leggskinn.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.