Sabla bra, Sabeltann!

Kaptein Sabeltann er slemmere enn de snille, men snillere enn de slemme - og bedre enn de fleste, mener Dagbladets anmelder.

DYREPARKEN (Dagbladet): Sjørøverne er løs! Sommerens comeback på teaterfronten er det fjerde stykket om kaptein Sabeltann siden 1992, til fornøyelse for 2300 mennesker hver kveld mellom 23.00 og 00.30, fram til 29. juli. I «Kaptein Sabeltann og den forheksede øya» ankommer «kongen på havet» og hans menn en hemmelighetsfull og nifs øy, bebodd av den onde greven av Gral, hans skattevokter, heksa Miriam, og tre trofaste og ekle håndlangere.

Straffehopping

Barnas perspektiv ivaretas av Pinky og Sunniva, som av forskjellige årsaker er blitt med sjørøverskuta «Den sorte dame». Men ungene identifiserer seg trolig mest med kaptein Sabeltann selv, den hvitsminkede pirathøvdingen med sine lange svarte krøller og sin spektakulære uniform.

Publikumsfriende

Litt ufrivillig straffehopping i sjøen blir det også denne gangen, men vi skal ikke røpe hvem som går i vannet. For Svein Roger Karlsen, som spiller Sabeltann, må det dessuten føles som å hoppe etter Terje Formoe - mannen som både har skapt og hittil framstilt «den verste sjørøveren på alle de syv hav».

Karlsen gjør en betydelig mindre intens og aggressiv figur enn sin forgjenger. Isteden fyller han rollen med sin egen publikumsfriende og litt verdenstrette positur. En mer autoritær og kontant holdning ville nok kledd Sabeltann bedre.

Men det funker, ikke minst når skuta med Sabeltann i baugen glir mot land for full musikk: «Hiv og hoi, snart er skatten vår...»

Rockmusikal

Kjuttaviga i Dyreparken er som scene betraktet enestående. Hele landskapet fungerer som kulisser. Mens sommernatta mørkner, ankommer piratene med stille åretak. Eventyrlige borger og slott kaster sine skygger over bukta, der «Den sorte dame» glir mystisk fram og tilbake med lykter og lanterner. Begivenhetene er kjappe og eksplosive, det lyner og tordner, gnistrer og ryker, det fektes og trylles, snerres og danses, mens skatter og gull stadig skifter eier.

Stykkene om kaptein Sabeltann er en form for rockmusikaler i barneformat og fungerer som sådan glimrende. Formoe skriver fengende og elegant musikk, med tekster som er begripelige, humoristiske og handlingsmettede.

Det nye stykket er en popkulturell miks, en blanding av «Skatteøya» og «Rocky Horror Show».

Sommerdrøm

Innsatsen er stort sett upåklagelig, men vi merker oss særlig Janne Formoe som heksa, Hanne Nyborg Abrahamsen som Sunniva og Geir Atle Johnsen som den onde greven.

Og apropos ondskap, hva med kaptein Sabeltann, er han snill eller slem? La oss glemme den moralistiske debatten om godt eller dårlig forbilde og heller spørre en medbrakt Sabeltann-ekspert i riktig målgruppe.

Svaret lyder: «Han er slemmere enn de snille, men snillere enn de slemme.» Den kjøper vi. Og anbefaler uten å nøle en sommernatts drøm i Dyreparken.

# Fredrik Wandrup

fredrik.wandrup@dagbladet.no

  • Anmeldelsen er skrevet på grunnlag av generalprøven natt til søndag.teater: «Kaptein Sabeltann og den forheksede øya»

Dyreparken Kristiansand

Eksotisk og eksplosivt sjørøverteater i vaskeekte omgivelser.

#

FARGESTERK MORO: Fantasieggende kostymer og komiske pirater er med på å gjøre årets Sabeltann-forestilling til en fest. Vår anmelder mener stykkene om kaptein Sabeltann er en form for rockmusikaler i barneformat og at det fungerer strålende.

> FENGSLENDE: Svein Roger Karlsen spiller kaptein Sabeltann i Kjuttaviga.