Anmeldelse: «Fear City: New York vs The Mafia»

Sabla spennende mafiajakt

«Fear City: New York vs The Mafia» er Scorsese møter Michael Mann i dokumentarform.

Femhodet hydra: «Fear City» forteller historien om hvordan overhodene i New Yorks fem mafiafamilier omsider ble bragt for retten. Video: Netflix Vis mer
Publisert

På 70- og 80-tallet var New York City en lovløs by, der en bakbundet politistyrke og rettsapparat måtte se mafiaen herje fritt. De såkalte «Fem familiene», organiserte krimsyndikater som delte byen mellom seg, styrte det meste som var av ulovlig virksomhet, og håvet inn millioner av dollars foran øynene på enten maktesløse eller gjennomkorrupte politikere.

Den nye Netflix-dokumentarserien «Fear City: New York vs The Mafia» er historien om hvordan FBI og statsadvokaten omsider klarte å stoppe dem.

Hovedutfordringen var den idiotsikre ledelsespyramiden, der overhodene aldri utførte forbrytelsene selv. Tok man en fotsoldat på fersken var han lett å erstatte, og den italienske omertà – blodeden som sikret absolutt lojalitet, og straffet tysting med døden – sørget for at de ansvarlige på toppen var umulige å røre.

Løsningen for myndighetene kom da en collegeprofessor børstet støv av flere år gammel, uanvendt lovendring, den såkalte RICO-loven, som gjorde det mulig å ta toppfolket for å beordre forbrytelsene, selv om de aldri hadde fått blod på henda.

Plutselig var det mulig å halshogge den femhodede hydraen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer