Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Saboterte svartebørshandelen

- Vi prøver å demme opp for svartebørshandelen, for folk blir jo lurt! I går la Morten Abel ut 200 ekstra billetter til Oslo-konsertene sine, for å sabotere billetthaienes virksomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til gårsdagens konsert med Morten Abel i Oslo Spektrum foregikk det organisert salg av billetter til skyhøye 780 kroner. De samme billettene kostet 295 kroner på Postens offisielle billettservice.

For å komme svartebørshaiene i forkjøpet la Morten Abel og hans management Stageway ut 200 nye billetter.

- Vi la ut noen av de beste plassene til vanlig pris i Spektrum, for å prøve å demme litt opp for virksomheten. Dessverre er det mange folk uten mye erfaring med billettkjøp som ender opp med å kjøpe billetter på feil billettkontor, sier Arne Svare i Stageway.

- Dessverre er det tillatt å drive slikt salg i Norge.

- Vi prøver å sabotere litt, sier Abel, som dermed handler akkurat som Bruce Springsteen, U2, Bob Dylan og Rolling Stones gjorde. De sørget også for å legge ut ekstra billetter på konsertdagene for å ødelegge litt for svartebørssalget.

Ryddet plass

Det var da Morten Abel fikk høre at billettene til hans show i Bergen ble solgt for 1000 kroner på svartebørs at ideen om å legge ut flere billetter i Oslo oppsto.

Svartebørsmarkedet

Aktører som selger billetter i det såkalte svartebørsmarkedet, rykker inn store annonser i norske aviser. I Danmark og Nederland er virksomheten forbudt ved lov. Slik opererer de:

Selskapene har et nett av medhjelpere som rykker ut til noen av de 800 offisielle salgsstedene til Billettservice. De kjøper maksimalt tillatt antall billetter når salget åpner.

Firmaer som sponser arrangementer får gratisbilletter til fordeling blant ansatte. Ofte blir billettene i stedet solgt til «billettselskapene».

«Billettselskapene» annonserer stort i avisene, men opplyser ikke kundene om at de opererer utenom de offisielle kanalene. De mangedobler billettprisene og har skyhøy fortjeneste.

Kjøper du billett til en konsert gjennom disse salgsstedene for kr. 1500.- og konserten blir avlyst, får du bare tilbakebetalt billettens pålydende, f.eks. kr. 300.-.

- Det var flott at de ansatte i Spektrum klarte å rydde plass så det blir mulig å dytte inn flere stoler, sier Abel.

To fulle hus

Det er svært få artister som gjennom åra har klart å fylle Spektrum to dager på rad. Og det hører med til de virkelig store sjeldenhetene at norske artister ser sine billetter omsatt til skyhøye priser på svartebørs. For Abel er det en litt todelt opplevelse.

- Jeg føler meg litt ydmyk... plutselig skyter det fart. Men svartebørssalg liker jeg dårlig.

- Vi har satt en pris på billettene som vi mener er OK i Spektrum - 295 kroner, inkludert gebyr. Da er det ille at enkelte må betale nesten tre ganger den prisen, sier Svare.

Han er ikke i tvil om konsekvensene av svartebørssalget på sikt.

- Det betyr at færre får råd til å se artistene de liker. Svartebørshaiene blokkerer salget. Det er trist og dumt, slutter Arne Svare og Morten Abel.

Opp i regjeringen

- Vi reagerer på svartebørssalget. Det er beklagelig, men vi er ikke sikre på hvordan vi skal få stoppet det, sier statssekretær Berit Øksnes Gjerløw i Kirke- og kulturdepartementet.

Hun garanterer ikke noe lovforbud.

- Men saken vil bli fulgt opp videre innad i regjeringen, sier statssekretæren.

Hele Norges coronakart