Sadisme og romantikk

Kate Winslet og Geoffrey Rush kan du se i «Quills» under årets filmdager i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

23. februar braker det løs for 12. gang. Under årets Filmdagene i Oslo står det 17 filmer på plakaten og du kan blant annet ta en tur til Marquis de Sades bisarre verden i «Quills».

Under dagene presenteres de filmene som kommer til å prege filmvåren. 11 av de andre og gode filmene og 6 amerikanske filmer, som kinodirektør Moræus Hanssen så pent sa det under dagens pressekonferanse. Men «Sansenes Rike» vil hun ikke kommentere riktig ennå.

- «Sansenes Rike» skal jeg se i fred og ro før jeg tar en lærd beslutning om vi skal sette den opp eller ikke, sier Moræus Hanssen.

Wong Kar-wai åpner

Cannes vinneren fra i fjor «In the Mood for Love» får æren av å åpne filmdagene. Her møter vi Maggie Cheung og Tony Leung Chiu Wai som oppdager at deres ektefeller er utro.

- Jeg håper også at enten Maggie Cheung eller Tony Leung har anledning til å komme på besøk under dagene, og de kommer nok hvis vi lar vær å si hvor kaldt det er her, smiler Moræus Hanssen.

Av de amerikanske filmene vil fru Hanssen trekke frem den politiske trilleren «13 Dager» med Kevin Costner.

- Filmen tar for seg Cuba-krisen og det er en film jeg er svært opptatt av. Da jeg så den gikk det plutselig opp for meg at mine medarbeidere ikke hadde opplevd de dramatiske dagene, og det var et lite øyeblikk hvor jeg følte meg ordentlig gammel, sier Moræus Hanssen.

Svenskene stiller også sterkt under årets dager. Den dagsaktuelle innvandrerfilmen «Jalla, Jalla» skal vises og regissøren Josef Fares kommer på publikumsbesøk. Ken Loach nye film blir også vist.

- Vi viser alltid filmene til Ken Loach og hans nye «Brød og Roser» ville vi være tidlig ut med, sier Hanssen.

Det blir også plass til litt mer lettfordøyelige filmer under dagene. Meg Ryan og Russell Crowe er på plass i røverfilmen «Livstegn» og øvelse i hårfrisering får du til gangs i den dumme, men akk så deilige britiske «Blow Dry».

Norsk som avslutning

Som avslutning i årets filmdager blir det norsk med Pål Sletaunes«Amatørene». Videre kommer Jan Troell på besøk med sin siste film, «Så vit som en snø» og den australske regissøren Paul Cox kommer på besøk og har med seg «Uskyld», en film om voksen kjærlighet.

Ellers byr Oslos kinodirektør på Juliette Binoche og Johnny Depp i «Sjokolade» og FBI-agent Dana Scully, eller Gillian Anderson, dukker opp i det britisk kostymedrama i «Gledens Hus» i regi av Terence Davies.

Forandring fryder

Neste år står Filmdagene frem i ny prakt. I samarbeid med Oslo kinematografer tar filmstiftelsen Filmkort over hele Vika kino, med filmer, utstillinger, symposium og debatter.

«Jalla, Jalla»Foto: SMN

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer