Sadistisk fantasy

Terry Goodkind ble tatt imot som et nytt håp i fantasy da han debuterte i 1994 med disse to bøkene. Og det er faktisk ganske mange uventede grep å finne hos ham. Blant annet inneholder bøkene sekvenser hvor helten blir utsatt for grov tortur av en sadistisk kvinne.

I USA kom «Søkeren» og «Trollmannens første regel» ut i et veldig tjukt bind, «Wizard's First Rule», og skapte øyeblikkelig furore. Ikke på grunn av tykkelsen, men fordi historien om Richard Siffer (på engelsk Richard Cypher) ble hyllet som en ny «Ringenes herre». For en gangs skyld var det litt hold i påstandene.

Mørke krefter

Richard Siffer er en slags skogvokter som plutselig får større oppgaver: Han er Søkeren, den som kjemper for rettferdighet og sannhet med Sannhetens Sverd. Naturligvis lurer mørke krefter i nabolandene, for den onde Darken Rahl vil underlegge seg hele verden.

Dette typiske utgangspunktet for en fantasyroman kan hvem som helst lage. Det er fortsettelsen som er det vanskelige, og den turnerer Goodkind med glans. Richards eventyr sammen med den mystiske kvinnen Kahlan og trollmannen Zedd er både underholdende og spennende, men uutholdelig blir det først når Richard blir tatt til fange av et slags kvinnelig terrorpoliti som kalles Mord-Sith.

Her havner han til opplæring hos en riktig sadistisk kvinne, som bruker en slags elektrisk stang til å påføre ham smerte.

Tyngde

Det er sjelden en helt gjøres så maktesløs, men Richard Siffer kommer seg gjennom også dette. Det gjør også Goodkind, som gjør et meget godt inntrykk med denne boka.

Han er for eksempel lettere å lese enn den tungrodde detaljfriken Robert Jordan, men han har samtidig den tyngden og overbevisningen som skal til for å skrive god fantasy.