Særs pinlig morsomt

Vår anmelder har sett «Statistene».

TV: Overgodkjent humorpremiere i kveld på TV 2 med kjente fjes fra «The Office», serien der Ricky Gervais spilte tidenes mest motbydelige kontorsjef. Typen som finnes i de fleste bedrifter verden over. Også i Norge.

«Statistene» er en slags oppfølger til det åpne og gale kontorlandskapet. Det er Office-folkene, Gervais og Stephen Merchant, som har produsert, skrevet og spiller de sentrale rollene i nykommeren.

Statist i joggedress

Gervais tar for seg den joggedresskledde filmstatisten Andy Millmann hvis drøm er å bli en stor skuespiller. Men, han mangler talent, utstråling og sosiale antenner. Som i The Office. Millmann er riktignok en mye brukt statist i flere storfilmer, men han har fortsatt til gode å få en eneste replikk. Han havner likevel ofte opp i nærkontakt med de riktige skuespillerne, i tillegg åler han seg innpå de som han tror er viktige innenfor filmbransjen - med det resultat at det hele blir pinlig, pinlig og morsomt. Prima situasjonskomikk. I kveld er den vesle Hollywood-støymannen Ben Stiller med som stjerneregissør. Han leverer. Gled deg.

Understatement

«Statisten» har vært en fet seersuksess for BBC i hjemlandet. I valgnasjonen, Snipp eller Snapp for statsminister, er det også store muligheter for god raiting.

Dette er britisk kvalitet innenfor sjangeren understatement-humor. Replikkene er av den sorten som gradvis setter seg i mageregionen. De store latterbrølene er det ikke lagt opp til, men dusten Millman og hans agent (Merchant) er igjen så høye og kjepphøye at det gjør vondt. Eller for å si det med en føling i fjæra-setning: Vi er alle statister i livets teater.