VIRKELIG OG SURREALISTISK: Ida Neverdahl (23) står bak tegneserien «Puma» og er en av 25 tegneserieskapere som har gått videre til semifinalen i Dagbladets tegneseriekonkurranse.
VIRKELIG OG SURREALISTISK: Ida Neverdahl (23) står bak tegneserien «Puma» og er en av 25 tegneserieskapere som har gått videre til semifinalen i Dagbladets tegneseriekonkurranse.Vis mer

Dagbladets tegneseriekonkurranse

Sært og fascinerende fra kvinnelige tegneserieskapere

- Mange av de beste bidragene kommer fra kvinnelige serieskapere, mener jurymedlem i Dagbladets tegneseriekonkurranse. 

(Dagbladet): Nye talenter og erfarne serietegnere har sendt inn bidrag til Dagbladets tegneseriekonkurranse. 25 semifinalister er nå utstilt i Grafills lokaler i Rosenkrantzgate 21 i Oslo før vinneren kåres 13. oktober.

Vinnerern får en pengepremie på 30 000 kroner og publiseres i Dagbladet i fire måneder.

Så langt er jakten på den neste «Pondus», «Nemi» eller «Lunch» lovende. Ifølge Håkon Strand, tegneserieagent i Strand Comics og en av syv jurymedlemmer, har nivået også gått kraftig opp. Det har vært en 50 prosents økning i bidrag. 40 prosent av bidragene kommer fra kvinnelige serieskapere.

- Mange av de beste bidragene kommer fra kvinnelige serieskapere, sier Strand.

Spennende nykommere

Ida Neverdahl (23), med tegneserien «Puma», er en semifinalistene som får ros av Strand.

- Den veksler mellom kommersielle og lett tilgjengelige striper til de mer depressive, smale og mer kunstneriske. Man sitter litt som et spørsmålstegn etter å ha lest dem, samtidig som man er fascinert av drømmebildene, sier Strand.

Neverdahl, som også har vært med i konkurransen tidligere, forteller at hun denne gangen har prøvd å gjøre tegneserien mer realistisk.

- Jeg lagde mer surrealistiske ting før. I år hadde jeg mer lyst til å si noe om virkeligheten, sier hun.

Plukker opp nye stemmer

- Vi har fått inn utrolig mange spennende bidrag i år. De er varierte, det er et enormt spenn i strek og tematikk, og jeg har tatt meg selv i å le høyt flere ganger, sier juryformann og kulturredaktør i Dagbladet, Sigrid Hvidsten.

Hun gleder seg til å kåre en vinner.

- Dagbladet har de kuleste tegneseriesidene i landet, rett og slett fordi vi tradisjonelt har vært flinke til å plukke opp nye stemmer. Her er tegneseriekonkurransen vært sentral, sier hun.

Deprimert tegneseriekarakter

I Neverdahls tegneserie «Puma» handler det om gutten Bingo og jenta Puma.

- Jeg ville snu litt på stereotypene. I «Puma» er det gutten Bingo som sliter med depresjon. Jeg hadde lyst til at han skulle være den typen. Puma er flink pike, men det er hun som er stabil i vennerelasjonen, sier Neverdahl.

Hun mener at det er typisk for norske serier at de er litt lettbeint.

- «Zelda» og «Nemi» tar opp tematikk som ikke er så lettbeint, men det er ikke så ofte man ser en karakter som sliter med depresjoner i norske striper.

Strand ser ikke bort fra at de litt spesielle og smale tegneserier kan slå gjennom.

- Ja, de kan det, men jeg er usikker på hvor smalt det kan være. «Pondus» ble jo i begynnelsen sett på som en nerdete serie for fotballsupportere, «Nemi», henvendte seg til en goth-kultur og «Lunsj» var en nerdete greie, men det som oppfattes som nerdete i starten brer seg ut, sier han.

Tegneserie på skiferstein

- Jeg tenkte, hvor old-school kan man gjøre det, sier Grethe Nestor.

Tegneserieskaperen bak popart- inspirerte «Zofies verden», også kalt Norges mest sexfikserte tegneserie, er også en av semifinalistene. Denne gangen med stripen «Poprockart» som er tegnet med tusj på skiferplater etter at datamaskinen hennes kræsjet.

- Jeg begynte å se på helleristninger og hvordan jeg måtte forenkle figurene og bruke andre virkemidler. Det ble et særegent uttrykk. Det er kommentarer i hytt og pine om ting jeg synes er gøy. Jeg håper andre synes det også. Jeg synes det funker, sier Nestor.