TAPTE: Musiker Lars Lillo-Stenberg og skuespiller Andrine Sæther tapte i dag saken i Den Europeiske menneskerettighetsdomstolen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
TAPTE: Musiker Lars Lillo-Stenberg og skuespiller Andrine Sæther tapte i dag saken i Den Europeiske menneskerettighetsdomstolen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .Vis mer

Sæther og Lillo-Stenberg tapte i Strasbourg

I menneskerettighetsdomstolen.

(Dagbladet): Skuespiller Andrine Sæther og musiker Lars Lillo-Stenberg tapte i dag i Den Europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg.

Paret gikk rettens vei etter at ukebladet Se og Hør fotograferte dem da de giftet seg 20. august 2005 på Tjøme, til tross for at de hadde uttrykt at de ikke ønsket pressen til stede. 

Frikjent Se og Hør ble dømt i to rettsinstanser, men i 2008 vant bladet i Høyesterett. Det var nå den Norske stat som var saksøkte part i EMD.

EMD skulle avgjøre om den norske dommen i saken mellom ekteparet og Se og Hør var i strid med Den europeiske menneskerettighetsdomstolens paragraf 8 og 41 om privatlivets fred.

- Vi registrerer at saken har gått i statens favør, og med det indirekte i vår favør. Det som er vesentlig er at dommen ikke bare handler om Se og Hør, den handler om arbeidsforholdene for alle norske medier. Den viser at var riktig av Se og Hør å publisere saken, og deretter kjempe for den i rettssystemet, sier sjefredaktør i Se og Hør, Ellen Arnstad til Dagbladet.

PARETS ADVOKAT: Haralad Stabell. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PARETS ADVOKAT: Haralad Stabell. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Som redaktør registrerer jeg at hensynet til ytrings- og informasjonsfriheten er ivaretatt når Strasbourg har slått fast at høyesterett ikke krenket Lillo-Stenberg og Sæthers menneskerettigheter, sier Arnstad, og legger til:

- Nå skal vi studere premissene for dommen nøye. All læring som kan hentes ut tar vi med oss.

Privatlivet Redaktør i dagbladet, John Olav Egeland, satt i Pressens faglige utvalg i tolv år. Han sier dommen ikke var overraskende.

- Da paret tapte i norsk høyesterett var det dissens i domstolen. Det skjedde etter at de vant fram både i tingretten og lagmannsretten. Saken var altså i noen grad "åpen" da den kom til Strasbourg. Likevel kan ikke avgjørelsen kalles overraskende, sier Egeland, og legger til:

- Det har hele tida vært klart at tvistespørsmålet lå i ytterkanten når det gjelder restriksjoner på medienes virksomhet. Tidligere avgjørelser har dreid seg om langt mer påtrengende aktivitet fra medienes side.
 
- Hva kan man forvente av konsekvenser av at det ikke ble noen dom?
 
- Dommen innebærer at det ikke blir endringer i norsk rettspraksis og heller ikke i presseetikken. Privatlivet vil fortsatt ha beskyttelse, men ikke i alle situasjoner. Det er greit at straffeloven ikke rammer et blad som på lang avstand og i friluft fotograferte et brudefølge, en båt og et mannskor, sier Egeland.

Forventet Generalsekretær i Norsk presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, sier til Dagbladet at det var forventet at paret ikke kom til å vinne fram.

SJEFREDAKTØR: Ellen Arnstad i ukebladet Se og Hør sier hun skal studere premissene for dommen nøye. Foto: Jacques Hvistendahl
SJEFREDAKTØR: Ellen Arnstad i ukebladet Se og Hør sier hun skal studere premissene for dommen nøye. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Denne dommen er absolutt helt i tråd med seneste dommene fra Strasbourg, sier Løken Stavrum.

- Kommer dommen til å ha noen innvirkning på hvordan pressen opererer i Norge?
 
- Nei, jeg tror ikke det. Denne saken kom som et resultat av en innarbeidet måte å dekke saker på. Jeg vil heller si at et motsatt utfall ville kunne virke begrensende på pressen, sier Løken Stavrum, og legger til:

- Jeg har den største sympati med at Lillo-Stenberg og Sæther har måttet vente i så mange år på en avklaring. Jeg deler kritikken om at systemet i Strasbourg tar for lang tid.

Parets advokat er Harald Stabell.

IKKE OVERRASKENDE: Dagbladet-redaktør, John Olav Egeland, sier dommen ikke vil innebære endringer i norsk rettspraksis eller presseetikk. Foto: Even Bast
IKKE OVERRASKENDE: Dagbladet-redaktør, John Olav Egeland, sier dommen ikke vil innebære endringer i norsk rettspraksis eller presseetikk. Foto: Even Bast Vis mer

Saken oppdateres.

FORVENTET: Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, sier utfallet av saka var som forventet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FORVENTET: Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, sier utfallet av saka var som forventet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer