Saftig sex og drømmende sensualitet

Vi anmelder to forskjellige bøker om fransk erotikk.

POETISK PROSA: Marguerite Duras er en av de mest særpregete franske diktere og filmskapere etter krigen.
POETISK PROSA: Marguerite Duras er en av de mest særpregete franske diktere og filmskapere etter krigen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Marguerite Duras (1914-1996) forsøkte i mange av sine bøker å forene språk og seksualitet, for eksempel i to korte tekster som nylig er utgitt på norsk under tittelen «To erotiske fortellinger».

Michel Houellebecq (52) er også en forfatter som bruker språket til å skildre erotiske opplevelser. Den lille romanen «Lanzarote» (2000), som nettopp er ute i Norge, er ikke noe unntak.

Begge de to franske dikterne er virtuoser med ord. Kanskje har de også tematisk visse fellestrekk, under en høyst forskjellig overflate.

På scenen? Marguerite Duras dyrker i sine tekster en form for drømmende sensualitet, hinsides det man kunne kalle en realistisk skildring av tilværelsen. Like fullt er hun både presis og fysisk i sine beskrivelser, men de innfrir ikke leserens forventning om «erotisk fortelling» i en mer tradisjonell og klisjefylt betydning. Uansett hva Duras skriver - romaner, filmmanus, noveller, dramatikk - bryter hun med det språklige fellesgods.

De to historiene i den lille boka, «Mannen i korridoren» fra 1980 og «Dødens sykdom» fra 1983, rommer begge tre personer; en kvinne, en mann og en observatør, som forteller historiene. Duras mente også at de kunne vært oppført på scenen, som monologer, illustrert av personer som inntar de positurene som skildres i teksten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer