Saftige bøker for de unge

Professorer, foreløpig to, er engasjert av Pax for å skrive bøker for barn og ungdom. Ambisjonsnivået er høyt i det nystartede barne- og ungdomsforlaget i Pax, der Anne Horn vil utgi saftigere bøker for de unge, og ikke de «pedagogisk riktige» som er som tørt knekkebrød med magerost.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Anne Horn er dreven på barnebokfronten både fra Tiden og kort opphold i Solum, dernest som skolebibliotekar,der hun fikk lesernes reaksjoner midt i fleisen.

- Jeg tror ikke på stadig tynnere bøker med minst mulig ord og flest mulig illustrasjoner. Jeg tror ikke på overforenkling og heller ikke på velmenende bøker, skrevet av velmenende kvinner og menn som harver over hele registeret og tror de vet hva ungdom vil ha. Jeg vil ha bøker som tar leserne lenger inn i teksten.

Anne Horn, nesten dagsfersk på plass i Pax, foreløpig i et tomt og nakent rom, men ikke med helt tomme hender.

- Hovedvekten blir nok skjønnlitteratur, men vi akter også å gi ut fagbøker som går bakenfor og dypere ned i stoffet enn mange av de utenlandske «tabloide» faktabøker med lite tekst og masse bilder. Mange av dem har vært steiner for brød. I faglitteraturen for barn har det vært rasket i vei uten at språket er blitt tatt alvorlig. Fagbøker skal være like godt skrevet som skjønnlitteratur.

Medrivende

Derfor har vi allerede bestilt flere manuskripter av personlig, engasjerte spesialister som hittil har skrevet medrivende for voksne. Biologiprofessor Dag O. Hessen er en av dem. Han skriver om Darwin og evolusjonslæren. Den skal bli begynnelsen på en serie om de spennende naturfagene som er blitt fragmentert i grunnskolens O-fag.

En annen professor som har et lekent forhold til stoffet sitt, er Geir Ellingsrud som skal fortelle matematikkens historie sammen med førskolelærer Kristin Strømme. Vi har også engasjert journalist Sidsel Wold til å skrive om Australia. Vi håper også der på en serie om land vi bare har «overskriftens» forhold til. Irland er et annet. Jeg er på leting etter de fantasifulle guidene, der vi finner stoff som ikke står i leksika. Alle disse bøkene kan bli nordiske prosjekter som ikke minst vil bety billigere bøker. Responsen er i hvert fall så langt positiv.

Oppegående

- Og alt dette skal lille Pax klare?

- Nettopp i små forlag der organisasjonen ikke er for stor, gis redaktørene muligheter til å få ut bøker de brenner for. Vi kan faktisk hele tiden ha et personlig forhold til bok og forfatter. Det kjennes godt å komme til Pax, som å være hjemme igjen hos sofaradikalerne. Her er et oppegående intellektuelt miljø som inspirerer til å tenke kreativt og kritisk. Her er også forståelse for at et prosjekt kan ta år.

- Og budsjettet?

- Det kan holdes relativt lavt, fordi vi er våre egne sekretærer og postbud. Jeg kan godt vaske gulvet sjøl også, men jeg renonserer ikke på ordentlige konsulenter og manusvaskere. Det koster penger.

- Pax' tidligere barnebokutgivelser?

- De er ærerike på sin måte. De sosialrealistiske bøkene på 70-tallet betydde ganske mye for foreldrene. Jeg er ikke fullt så sikker på hva de betydde for barna. Jeg har ikke tenkt å gjenopplive sosialrealismen.

- Er de skjønnlitterære utgivelser like godt i gang som de faglitterære?

- Jeg vil gå hardt inn for at bøker for barn og ungdom skal være litteratur og ikke forbruksvare. Det er ikke bare på voksenromaner forfatterne skal bruke tid. Nystartet som vi er sier det seg selv at den skjønnlitterære delen ikke er fullt så konkret som den faglitterære. Jeg har heller ikke tenkt å rappe forfatterne fra andre forlag, sier Anne Horn.

Men som antagelig heller ikke sier nei hvis de gode tilbudene kommer. Fritt fram kanskje?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer