Kombinasjonen av klimaendringer, eksplosiv befolkningsvekst og svakt styresett gjør at en større ʻstormʼ er i anmarsj i Sahel. Dette er dårlig nytt for en region som allerede er svært sårbar og konfliktfylt, men treffer denne ʻstormenʼ med full styrke vil heller ikke Norge og Europa unnslippe konsekvensene.
I Sahel finner vi ekstrem fattigdom, ressurskonflikter og en rekke opprørsbevegelser inspirert av det samme tankegodset som al-Qaeda og Den islamske staten predikerer. Dette har ført til økt internasjonal oppmerksomhet, og nesten alle europeiske stater er tilstede med stabiliseringsoperasjoner og utviklingshjelp. Det gjelder også Norge som i tillegg til bilateral assistanse også bidrar med personell og utstyr til FNs militære innsats i Mali.
Så langt har ikke dette ført til noe merkbart bedre for de som bor der. Snarere tvert imot. FN, EU og Frankrike har vært tungt tilstede både militært og sivilt i Mali siden 2013, men de islamistiske opprørerne er nærmere hovedstaden Bamako i dag enn noen gang. Opprøret har også spredt seg til naboland som Burkina Faso og Niger. Dette er svært alvorlig, men det kan utvikle seg fra vondt til verre.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger