Saint Laurent avslutter VM

PARIS (Dagbladet): Før Brasil og Frankrike tørner sammen i kveld går en outsider av med seieren: Yves Saint Laurent. Han åpenbarer 40 års fransk design med et håndplukket elitelag av 300 modeller med 30 toppmodeller i et fyrverkeri av et show, verdig en VM-finale.

19.35 spiller 100 musikere fra gruppen Metalovoice «Boléro» av Ravel på Stade de France utenfor Paris, foran 80 000 tilskuere og nær to milliarder TV-seere. Den verdifulle grasmatta er dekket av en presenning i himmelens farger, og alle modellene har brede platåsko for å skåne graset.

300 modeller, med Laetitita Casta, Alek Wek, Carla Bruni, Ines Rivero, Katoucha, Mouna, Astrid Munoz, Olga Markova, Adriana og - kanskje - Ronaldos venninne Suzanne Werner i spissen vil vise fram like mange Saint Laurent-kreasjoner i løpet av 40 år. Motehuset feirer nemlig 40-årsjubileum i år.

Universelt

Modeller fra alle kontinenter vil danse en geometrisk og grasiøs ballett som opphever grenser og danner et universelt show.

Det var VM-sjef Michel Platinis ønske å vise det vakreste bildet av Frankrike på finaledagen. Yves Saint Laurent valgte selv ut de 300 modellene av sitt «museum», som inneholder 4000 kreasjoner, inspirert av vekselsvis Van Gogh og Picasso, Mondrian eller pop art.

- Modellene vil oppheve grensen mellom maskulint og feminint. Som fotballen er Saint Laurents kreasjoner en stor smeltedigel, sier direktør Pierre Bergé, som hevder at etter Saint Laurent vil haute couture forsvinne.

Konge

Yves Saint Laurent er en myte, fransk haute coutures ukronede konge.

- Jeg angrer bare en ting: at jeg ikke oppfant jeansen, sier Yves Saint Laurent, mannen bak 40 års skandaler.

Den første var i 1966, med hans «see-through blouse», som sjokkerte USA. To år seinere ble en kvinne i tunika og bukse fra Saint Laurent nektet adgang på en restaurant i New York. Saint Laurent ville at kvinnen skulle være mannens like. Han ville forskjønne kroppen, erstatte ordet eleganse med forførelse, og vekke begjæret der fransk mote i alle år hadde gjemt seg bak politisk korrekte og passende plagg.

Per Spook

Vår egen Per Spook kom til Saint Laurent helt i starten, i 1963. Der fant han en spennende og kreativ atmosfære, annerledes, med menneskelige dimensjoner. Selv var Saint Laurent først i lære hos Dior.

Saint Laurent innførte fargene i haute couture. Rødt, blått, grønt, rosa, orientalsk og eksotisk. Vi har ham å takke for den kvinnelige smokingen og de første gjennomsiktige kjolene. Men mest av alt er han opptatt av silhuetten.

- Verdens vakreste kvinne har svart skjørt, svart genser og går arm i arm med mannen hun elsker, sier Saint Laurent, i dag moteverdensmester.