Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Såkalt kvalitetssikring

Nå har hun stilt seg lagelig til for hogg.

Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har satt sinnene i kok i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Komitéen har enstemmig bedt Stortinget om å utsette det lenge planlagte ordskiftet om salg av utrangert forsvarsutstyr. Grunnen er at komitéen fredag ettermiddag fikk to rapporter fra Forsvarsdepartementets internrevisjon om salg av brukt utstyr, med bare én arbeidsdag til å lese dem før møtet i Stortinget.

Hovedrapporten var ferdig 23. november og har ligget og ventet på skrivebordet til statsråden i fem måneder før hun sendte den til Stortinget. Den andre rapporten er fra 11. april.

Etter to åpne høringer og omfattende brevveksling mellom komitéen og forsvarsministeren endte komitéen i forrige måned med en skarp kritikk av forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, som flertallet mente ikke hadde tatt denne affæren tilstrekkelig alvorlig. Senterpartiets Per Olaf Lundteigen ville ikke forholde seg til forsvarssjefen og rettet sitt politiske skyts mot den politisk ansvarlige statsråden. Søreide ble i stor grad frikjent for ansvar av de øvrige medlemmene. Til nå har hun klart å navigere utenom minene og fått ros for å forsøke å rydde opp.

Men nå har hun stilt seg lagelig til for hogg. Hun anklages for manglende aktelse for Stortinget. «Dette er det verste jeg har vært med på», sa komitéens leder, Martin Kolberg fra Arbeiderpartiet. Komitéen vil umiddelbart avkreve statsråden forklaring på hvorfor hun lot den ene rapporten ligge i fem måneder mens komitéen hadde våpensalgene til Nigeria, Kamerun, Sudan og Eritrea til behandling. Søreide sier til NTB at hun var opptatt av å «kvalitetssikre» rapporten før Stortinget fikk den.

Kontrollkomitéen vil nå ta seg tid til å gjennomgå begge rapportene og skrive ny innstilling. Det er tid for grilling. Denne gang slipper ikke Ine Eriksen Søreide lett unna ansvar. Forsvarsministeren har holdt tilbake viktige opplysninger for Stortinget helt til i siste liten. Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og Sosialistisk Venstreparti, og som sist Senterpartiet, synes stemt for å gi forsvarsministeren en refs. Hun kan få flertallet i Stortinget mot seg i synet på fem måneders «kvalitetssikring».

Hele Norges coronakart