Saken er biff

Det er ikke bare «Sex og vold i Bergen». Det blir rase, religion og verdier, og sånn også, lissom.

DE SIER BARE BIFF PÅ KORT. Bergen internasjonale filmfestival starter torsdag. I ei uke framover vises 140 filmer. Du kan velge mellom kortfilm, langfilm, lesbefilm, homofilm, dokumentarfilm, musikkfilm, film i sensurfare og animert film.

- Nå vil vi ikke ha flere filmer. Nå er det nok.

Festivalsjef Tor Fosse er litt sliten og veldig nervøs foran åpninga. Han er også veldig lei av å svare på spørsmål om hvilke filmer han skal se:

- Jeg skal sitte inni et kott og holde meg for ørene, sier han når Fredag ringer og spør om hva han er ekstra stolt over å ha fått haia helt til Bergen.

Det kan han vel forsåvidt også gjøre, siden han nesten har sett alle filmene allerede. Men festivalsjefen trengs. I år venter de 30 000 besøkende. I fjor kom 23 000. Det må orienteres i filmmylderet. Så vi skyter løs:

- JEG SKAL SE «Auto Focus» fra USA med regi av Paul Schrader og Willem Dafoe i hovedrollen, får Fosse bestemt seg for.

Filmen er en av de 23 som får internasjonal førpremiere på festivalen. Den er basert på boka «The Murder of Bob Crane» av Robert Graysmith. Angelo Badalamenti har laget musikk igjen.

Det handler om en populær radiovert som reiser til Hollywood og får ødelagt livet sitt på grunn av sine egne drifter, de promiskuøse, nemlig.

- Og «Byen uten grenser». Filmen er laget av spansk/argentinske Antonio Hernandez, som forøvrig gjester festivalen.

- Også alle våre dokumentarer da, sier Fosse.

18 i alt.

- Michael Moores film om amerikansk våpenbruk er høyaktuell, men det er den vel alltid, fortsetter festivalsjefen, som altså akkurat har anbefalt den amerikanske filmen «Bowling for Columbine» som tar utgangspunkt i de tragiske hendelsene ved Columbine High School, Colorado i 1999.

Du kan også ta en titt på «Rettsakene mot Kissinger», som tar for seg Kissingers mulige sabotasje av Vietnam-fredsforhandlingene i Paris i 1969, amerikanernes hemmelige bombing av Kambodsja i 1969, den amerikanske velsigningen av Indonesias folkemord i Øst-Timor i 1975 og attentatet på Chiles president Salvador Allende i 1970.

- ROSINEN I PØLSA leter Fosse seg endelig fram til. Vi kan ikke tenke oss noe vondere enn akkurat rosiner i pølser. Men la gå:

- Det er «Russian Arc». Den kostet oss en formue. Den skal vises digitalt, og er filmet i en eneste tagning. De brukte 3000 statister inne i et av rommene i Vinterpalasset i St.Petersburg, forteller Fosse, nå også oppglødd.

Og da har ikke festivalsjefen nevnt «Himmelfall» en gang. Han kommer plutselig på det. Men det sier seg på en måte sjøl at alle må få med seg den nye, norske filmen med Kristoffer Joner, Maria Bonnevie og danske Kim Bodnia som impotent psykolog.

INGEBORG MORÆUS HANSEN, Oslos kinodirektør, er ikke helt happy med programmet. Tidligere denne uka sa hun til NRK at hun synes BIFF bruker triks som sex og vold for å trekke til seg folk. Selv hadde hun heller sett for seg noe med mer eksistensielle problemstillinger. Noe om rase, religion og verdier, liksom.

Det er serien «Filmer i grenseland» som provoserer. Det dreier seg om filmer som ikke har vært gjennom norsk sensur ennå, og som vises i sin helhet. VG meldte tidligere denne uka at det blir «Sex og vold i Bergen».

- Fem dager med voldtekt, rå vold, mord og djevelskap, skrev VG.

Filmene kan bli klippet, eller de kan rett og slett forbys på norske kinoer. Akkurat det skal opp til debatt.

- Dette er et sidetema i festivalen. Moreæus Hansen har ikke satt seg inn i programmet, som vanlig. Vi fokuserer på ungdomskultur og anti-establishment sier festivalleder Tor Fosse.

Han forteller at mange av filmene gjenspeiler reaksjoner mot kjedsomhet, konfomitet og gjengse samfunssoppfatninger. Det er den røde tråden i år.

- Vi samarbeider med Statens filmkontroll. Det blir paneldebatt mandag 21. oktober om sensur og selvsensur i film. Noen mener filmene er gode, andre at de er alt for rå. Her skal folk fra filmkontrollen snakke om filmene har noen sjanse i den norske saksa. Det håper Tor Fosse at de har.

AUTENTISK VOLDTEKT BLIR DET. Du kan teste ut din egen toleransegrense. Alle snakker om den franske filmen «Irréversible». Filmen som blant annet viser en voldtekt, skal til BIFF. Festivalsjefen har ikke orket å se den ennå, premierenervene tåler det kanskje ikke.

- Den er ekstremt voldelig og vi blir vitne til en lang og grusom voldtektsscene, står det i programmet til festivalen. Filmen er med i konkurranseprogrammet der 16 filmer kjemper om prisen på 75 000 kroner. Det skal dekke filmdistribusjon.

Amerikanske «Spun» har også vakt oppsikt:

- Kviser, åpne sår, råtne tenner, sædflekkete kikkerboder, forstoppelse, knuste ølflasker og sammenknepne bokser, heter det i beskrivelsen. Jonas Åkerlund har regien i filmen om Ross som prøver å få livet sitt på rett kjøl.

Du kan dessuten være først ute til å skremmes nok en gang av Anthony Hopkins. Han er tilbake som seriemorder Hannibal Lecter i «Den røde drage». Filmen kommer som internasjonal førpremiere til Bergen.

FOR TREDJE GANG er det internasjonal filmfestival i Bergen. Ingeborg Moræus Hansen kommer ikke. Men det gjør Kristoffer Joner. Maria Bonnevie. Hildegunn Riise, Gitte Jørgensen og Endre Hellestveit. Den norske regissøren Gunnar Vikane. Islandske Agust Gudmundsson. Franske Laurent Cantet og spansk/argentinske Antonio Hernandez. Og kanskje du?

«Himmelfall» trekker for lakenet 17. oktober. I en hel uke til ende kan du gå på film fra ni om morgenen til seint på natt. Les mer om filmene på BIFFs nettsider

Du kan sjekke hele programmet på Fredags hva skjer-guide.

IKEK BARE SEX OG VOLD:</B> Men det også. Filmen «Ken Park» ville antakeligvis fått problemer med filmkontrollen for noen år tilbake. BIFF håper den passerer i 2002. Men du kan uansett se historien om hvorfor Ken Park tok sitt liv unsensurert i Bergen.
GODE DOKUMENTARER: «Rettsakene mot Henry Kissinger» gir deg filmmateriale som aldri har vært offentlig tilgjengelig tidligere.
<B>ROSINEN I PØLSEN:</B> «Russian Ark» handler om en nåtidig russisk filmskaper som på på uforklarlig vis reiser tilbake i tid og plasseres plutselig i Vinterpalasset i St. Petersburg på tidlig 1700-tall. Sammen med en fransk diplomat drar han på oppdagelsesferd gjennom forskjellige epoker av historien - inne i palasset - og før han returnerer til nåtiden har han og hans følgesvenn opplevd historie på nært hold, slik den ble til av dem som til en hver tid hadde kontroll med det russiske riket.
<B>DEN RØDE DRAGE:</B> Hannibal Lecter på nytt. Filmen er basert på Thomas Harris\' roman fra 1981, som introduserte verden for seriemorderen Hannibal Lecter, senere udødeliggjort med de påfølgende bestselgerromanene The Silence of the Lambs (1988) og Hannibal (1999).
ANBEFALES:</B> «Dogtown and Z-Boys» Dokumentarfilm av Stacey Peralta, som forteller historien om sin fjerne fortid som surfer og skateboarder i Dogtown, Los Angeles. Selv om du ikke liker sport, kommer du til å bli underholdt av denne filmen, som blant annet er fullspekket med amerikansk musikk fra 60- og 70-tallet.
ANBEFALES:</B> Norske «Himmelfall» har fått mye oppmerksomhet. På BIFF kan du se filmen 17. oktober. Den handler om Juni og Reidar, som er pasienter på Solihøgda, et sted for personer som tenker litt annerledes enn oss andre. Med blant andre Kristoffer Joner, Maria Bonnevie og Kim Bodnia.
SM:</B> Sveitsiske «Tilfellet Pierce» er en en fremstilling av aspekter ved såkalt perversjon. Pierce er en mann rundt tretti som har som formål i livet å smertelig glede andre for på den måten å glede seg selv.
<B>AUTO FOCUS:</B> Denne skal festivalsjef Tor Fosse se. Greg Kinnear og Willem Dafoe har hovedrollene i filmen som handler om hvordan skuespilleren Bob Cranes liv går til helvete. Filmen har internasjonal førpremiere på BIFF.