DEBATT

Abbasi-barna:

Saken har plaget meg siden jeg sluttet i UDI

Jeg føler en plikt til å si fra.

TRAGISK: Jeg har som saksbehandler i UDI vært vitne til at UDI og UNE feilbehandlet saken til en annen afghansk familie, og angrer på at jeg ikke varslet da. Det handlet om en utsendelse som førte til tragedie. Foto: Privat
TRAGISK: Jeg har som saksbehandler i UDI vært vitne til at UDI og UNE feilbehandlet saken til en annen afghansk familie, og angrer på at jeg ikke varslet da. Det handlet om en utsendelse som førte til tragedie. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

-Åpent brev til UDI-direktør Frode Forfang, statsminister Erna Solberg og leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre.

En afghansk familie er pågrepet i Trondheim og sendt ut av Norge. Tre ungdommer kommer til Kabul alene etter at moren ble syk underveis. Jeg har som saksbehandler i UDI vært vitne til at UDI og UNE feilbehandlet saken til en annen afghansk familie, og angrer på at jeg ikke varslet da. Det handlet om en utsendelse som førte til tragedie. Norske myndigheter har hatt muligheten til å ikke gjøre samme feilen på nytt, men det er like før - og jeg føler en plikt til å si ifra nå.

Jeg var ansatt i UDI i Trondheim i en periode på ett år da UDI økte bemanningen for å håndtere den store flyktningestrømmen mot Europa i 2015-2016. Dette var et avbrekk fra jobben som forsker i internasjonal politikk på global helse. Jeg var nysgjerrig på hvordan det ser ut fra innsiden når Norge gjør internasjonale forpliktelser og regelverk til nasjonal praksis.

UDIs innsatsenhet i Trondheim avlastet hovedkontoret i Oslo. Teamet var lite og fleksibelt, men en kjerne av høyt kompetente fast ansatte. Det var en arbeidsplass preget av faglig integritet og medmenneskelighet, men også refleksjon over makten vi hadde over enkeltmenneskers skjebner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer