POTENT: Det internasjonale hovedkvarteret til den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs er best kjent som adressa 200 West Street. Bildet er tatt fredag 16. april, da banken ble tiltalt for svindel av det amerikanske børstilsynet Securities and Exchange Commission.
POTENT: Det internasjonale hovedkvarteret til den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs er best kjent som adressa 200 West Street. Bildet er tatt fredag 16. april, da banken ble tiltalt for svindel av det amerikanske børstilsynet Securities and Exchange Commission.Vis mer

Saken mot Goldman Sachs kan redde Obamas reform.

Skriver Martine Aurdal om svindeltiltalen mot investeringsbanken.

||| «Henry Paulson jobbet her før han ble finansminister under George W. Bush, stabssjefen Joshua Bolten kom også herfra. Clintons finansminister Robert Rubin har jobbet her, og tidligere finansminister Henry H. Fowler. Tidligere styreleder i New York Fed, nåværende leder av Foreign Intelligence Advisory Board (FIAB) i Det hvite hus, Stephen Friedman. Guvernør Joe Corzine...» Jeg ble svimmel og fikk kink i nakken da jeg for noen uker siden stirret oppover fasaden på skyskraperen nederst på Manhattan. Guiden Annaline Dinkelmann var på langt nær ferdig med å liste opp alle politikerne og toppbyråkratene som kom fra toppstillinger i investeringsbanken Goldman Sachs. Lista mer enn antyder det som kan være problematiske bindinger mellom banken og de som skal regulere finansmarkedet.

Fredag tok det amerikanske børstilsynet Securities and Exchange Commission (SEC) ut sak mot Goldman Sachs. Tiltalen gjelder svindel, gjennom såkalte collateralized debt obligations (CDO), samme type verdipapir som flere norske kommuner tapte hundretalls millioner kroner på i den såkalte Terra-skandalen. De høyrisikable obligasjonene har sammen med derivater, hedgefonds, sub prime lån og en lang rekke finansprodukter med vanskelige navn og enda vanskeligere forklaringer fått skylda for finanskrisa. Innovasjon i finansbransjen handler nemlig om å finne nye, finurlige måter å tjene penger på det som i bunn og grunn er folks sparepenger.

«The Wall Street Crashes and Financial Panics Tour» er Annaline Dinkelmanns egen oppfinnelse. Hun forlot finansbransjen og firmaet Morgan Stanley i 2006, og solgte unna obligasjonene sine mens aksjekursen var på topp. Nå handler hun aksjer for egen sparekonto mens hun nyter rolige dager som guide i verdens finanssentrum. De siste par åra har markedet blomstret.

Goldman Sachs' potente hovedkvarter på 200 West Street er en demonstrasjon av makt og gjennomslagskraft. Det samme kan sies om bonusene banken deler ut til sine ansatte. Dagen etter SECs tiltale offentliggjorde banken at de vil øremerke rundt 30 milliarder kroner til lønn og bonuser i år. Det antas at banken i første kvartal har hatt inntekter på 11 milliarder dollar - nesten 70 milliarder kroner, og 15 milliarder mer enn i tilsvarende periode i fjor. Banken har tjent grovt på finanskrisa, selv om den tildeles en betydelig del av æren både for matvarekrisa i 2008, den amerikanske boligkrisa og den økonomiske kollapsen Hellas opplevde i fjor. Eller kanskje nettopp derfor.

I neste uke skal Senatet diskutere finansielle reformer, når president Obama vil innføre nye restriksjoner for å begrense bankenes mulighet til å spekulere i aksjemarkedet. Goldman Sachs fikk i 2009 minst tre firedeler av sine inntekter fra aksjehandel og investeringer, og republikanerne har gått høyt ut mot forslaget om å begrense slike muligheter. Men selv om tidligere Goldman Sachs-ansatte har stor makt i Kongressen, har finanskrisa skapt et klima for regulering. Med svindelanklagene mot banken blir argumentene for sterkere. Saken mot Goldman Sachs kan slik redde Obamas finansreform. Finanskrisa kan, tross de kortsiktige inntektene, på sikt bli like ille for Goldman Sachs som den er god mot Annaline Dinkelmann.