Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Saklig grunn til harme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MIDTØSTEN: Journalist Hans-Olav Thyvold er mildt sagt opprørt over uttalelsen fra mine kolleger og meg publisert i Dabladet 14. august. Han synes den er enøyd og tendensiøs, «et uhyggelig prosjekt», og han oppfordrer til, i stedet for å kritisere Israels maktarroganse, å ta opp Norges medvirkning i Holocaust. En oppfordring som kanskje snarere burde rettes til det norske historikermiljøet som har kompetanse på dette? Innlegget hans rommer også antydninger om antisemittisme, men i stedet for å uttrykke sårhet - det er allerede så mange sårede følelser i den norske debatten - vil jeg betrakte antydningene som en refleks hos mange debattanter som ikke tåler sterk kritikk av Israel. (Hadde det vært en direkte anklage, og ikke bare lumske antydninger, ville jeg vurdert å anmelde Thyvold for ærekrenkelse.)

UTTALELSEN VÅR er ladet - og med rette. Jeg mener vi hadde saklig grunn til harme over Israels framferd i Libanon, og vi er også svært harme over Israels liknende framferd i Gaza (bare i juli ble over 150 mennesker drept av israelske bomber og soldater på okkuperte områder). Og den er ikke balansert i sin kritikk av de to krigførende partene i denne runden, da vi faktisk mener at det er en ubalanse i både maktforhold og ansvar for omfanget i tapte liv og ødeleggelser. Dersom det skulle vise seg å stemme at USA og Israel sammen hadde planlagt en storstilet bombing av Libanon, av videre strategiske hensyn, og nærmest ventet på en provokasjon slik det hevdes fra enkelte amerikanske kilder - gjør det ansvaret bare tusen ganger større...

DET VIKTIGSTE i uttalelsen vår, ved siden av å bidra til at norske myndigheter skulle øve press for å få en umiddelbar slutt på sivilbefolkningens lidelser, var å peke på at konfliktene, og dermed lidelsene, på alle fronter, kommer til å fortsette om ikke det internasjonale samfunnet aktivt tar tak i det vi anser som kjerneproblematikken (ikke den eneste) - nemlig det som går på undertrykkelse og fordrivelse og okkupasjonen av palestinerne, alt i strid med folkeretten. Vi som undertegnet oppropet, har erfaringer med hva denne okkupasjonspolitikken - og ikke minst manglende sanksjoner fra vestlige land - skaper av ondt blod og ønsker om hevn fra brede lag av befolkningen i Midtøsten som solidariserer seg med de undertrykte. Her og nå er det ikke jødene og Holocaust, men palestinerne og Israels politikk det gjelder.