Saklighetens apo stel

Kompetent og saklig om en pressens doldis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Martin Eides nye bok er en rapport fra ei fjern fortid. Den skildrer en periode i norsk historie da avisredaktører kunne skrive. Redaktører var først og fremst skrivende folk, dertil holdt de sine aviser i gang i ei tid før ledelse var blitt eget fag, og dertil kunst og vitenskap.Men først et klart og avklarende nei. Saklighetens lidenskap handler ikke om den konservative presses legendariske CC, majoren i Morgenbladet. Pressehistoriker Eides prosjekt har vært å trekke den nå mindre kjente Chr. A.R. Christensen, fram fra CCs skygge.

Det hendte i går

Denne bokas store fortjeneste er å synliggjøre en sentral samfunnsaktør, en liberaler og folkeopplysningsmann som virket i norsk offentlighet fra midten av 1920-tallet til seint på 1960-tallet. Christensens karriere startet med at han var Dagbladet-journalist, og sluttet da han var VG-redaktør. Underveis var han tilsynelatende med på alt, som forlagsredaktør i Aschehoug, sentral motstandsmann, medforfatter av Fellesprogrammet for gjenreisningen etter krigen, redaktør i NTB, og altså ansvarlig redaktør for det nye prosjektet Verdens Gang fra 1945 til 1967. Både i den første og den andre etterkrigstida viste han seg dessuten som en av sin tids beste historieformidlere, med bøker som «Det hendte i går», «Familieboken» (siden Familieboka), «Verden siden 1939» og «Verden siden 1945». Underveis rakk han også å være opphavsmann til pressens Vær varsom-plakat, og å ta på seg en rad viktige verv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer