Saksøker Aftonbladet etter beskyldninger om israelsk organtyveri

Israelsk advokat krever 45 millioner kroner.

HER ER ARTIKKELEN AFTONBLADET SAKSØKES FOR: Den israelske advokaten Guy Ophir krever 7,5 millioner dollar i erstatning for det han mener er en antisionistisk og rasistisk artikkel. Faksimile: Aftonbladet.se
HER ER ARTIKKELEN AFTONBLADET SAKSØKES FOR: Den israelske advokaten Guy Ophir krever 7,5 millioner dollar i erstatning for det han mener er en antisionistisk og rasistisk artikkel. Faksimile: Aftonbladet.seVis mer

(Dagbladet.no): Den svenske avisen Aftonbladet publiserte i forrige uke en artikkel der Israel blir beskyldt for å stjele organer fra palestinere som blir drept i kamp med israelske soldater.

Artikkelen har skapt en diplomatisk krise mellom Israel og Sverige, og Israels statsminister Benjamin Netanyahu krevde på søndag at Sverige skulle gå ut og fordømme artikkelen, noe den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt blankt avviste.

- Oppfordrer til rasisme
Nå har også en israelsk advokat i New York blandet seg inn i konflikten. Han krever nå 7,5 millioner dollar, eller 45 millioner kroner, av Schibsted-eide Aftonbladet i erstatning for artikkelen.

- Avisa publiserte antisemittiske og rasistiske injurier som oppfordrer til rasisme mot jøder og israelske soldater, sier Guy Ophir til nettstedet Ynet.

- Stevningen ble levert inn i New York fordi avisen blir distribuert der, og fordi reporteren hevdet at en rabbiner som er bosatt i New York handler med organer.

Rabbineren Ophir omtaler er Levy Izhak Rosenbaum, som ifølge artikkelen i Aftonbladet i slutten av juli ble arrestert av FBI for hvitvasking av penger og illegal handel med organer. Rosenbaum skal ha kjøpt nyrer fra Israel på svartemarkedet for 10 000 dollar, og solgt dem videre til trengende pasienter for 160 000 dollar.

Ifølge Expressen skal ikke ledelsen i Aftonbladet vært klar over søksmålet da de ble kontaktet tidligere i dag.

- Jeg har snakket med Jan Helin (ansvarlig redaktør i Aftonbladet, journ.anm.), og det her er helt nye opplysninger for oss. Vi har ingen kommentarer, sa Aftonbladets kommunikasjonssjef Nils Franchell til Expressen.

Fikk erstatning for passiv røyking
Dette er imidlertid ikke første gang Ophir får medieoppmerksomhet for sine søksmål. I 2007 ble det kjent at en restaurant i Tel Aviv ble dømt til å betale advokaten 750 dollar, eller 4 500 kroner, pluss saksomkostninger etter at Ophir saksøkte dem fordi han ble utsatt for passiv røyking i restauranten, skriver Israeli National News.

Imens raser debatten rundt artikkelen også i Sverige. Svenska Dagbladet har ringt rundt til kulturredaktørene hos fem av konkurrentene til Aftonbladet som alle sier at de ikke ville ha publisert artikkelen i sin egen avis.

BESKYLDES FOR ORGANTYVERI: En artikkel i Aftonbladet hevder at israelske soldater stjeler organer fra drepte palestinere. Foto: Hazem Bader/AFP
BESKYLDES FOR ORGANTYVERI: En artikkel i Aftonbladet hevder at israelske soldater stjeler organer fra drepte palestinere. Foto: Hazem Bader/AFP Vis mer