Saksøker D.D.E

D.D.E. trekkes ut av studio og inn i retten. Deres tidligere plateselskap Tylden & Co. saksøker gruppa for nærmere 800000 kroner. Mandag må Namsos-gruppa møte i Oslo byrett.

Det har dreid seg om fest på lokalet og tekster med høy gjenkjennelsesfaktor når D.D.E. har feid over landet. Men etter å ha solgt over 700000 album i løpet av 90-tallet dreier det seg også om penger. Store penger. Salget av «Det går likar no» (265000 solgte) alene har gitt D.D.E. en inntekt på nærmere seks millioner kroner.

Men nå vil gruppas tidligere plateselskap ha sin del av kaka. Neste uke må D.D.E. avbryte innspillingen av sitt nye studioalbum for å møte i retten. Der saksøkes de av mannen som oppdaget gruppa tidlig på 90-tallet, platedirektør Audun Tylden.

Brøt kontrakten

14. januar 1993 inngikk D.D.E platekontrakt med Tylden & Co. Seinere samme år ga selskapet ut gruppas debutalbum, «Rai, Rai». Året etter brøt trønderrockerne kontrakten med Tylden & Co for å gå over til Norske Gram.

Som en kompensasjon gikk D.D.E.s medlemmer med på at Tyldens forlag Norwegian Songs skulle få forlagsinntektene fra deres to neste utgivelser.

D.D.E.s to neste plater ble «Rai2» (1994) og «Det é D.D.E. - Det beste fra scenen» (1995).

Kjipar no

Etter dette mener D.D.E. at de ikke lenger hadde noen forplikteser overfor sitt gamle plateselskap. Tylden & Co oppfatter det annerledes. De tolker avtalen slik at de hadde forlagsrettigheter til to nye studioalbum.

Ettersom «Det h D.D.E...» bare var en konsertplate med tidligere utgitt materiale der forlagsavtale allerede var inngått, krever Tylden også forlagsinntekter for det neste studioalbumet, «Det går likar no» (1996).

Viken lidende part

Forlagsinntektene fra cd-plater beløper seg på en tredjedel av komponisthonnoraret, som i snitt ligger på circa ni kroner per solgte plate. Det er dermed rundt regnet 800000 kroner det kjempes om når platedirektør Audun Tylden og D.D.E. barker sammen i Oslo byrett på mandag. Pengene har vært frosset ned i TONO-systemet siden 1996. Skulle D.D.E. vinne saken er det gitarist Frode Viken som har størst grunn til å juble. Som gruppas låtskriver er pengene hans hvis Tylden & Co. ikke vinner fram.

hakon.moslet@dagbladet.no