Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Fresh Prince of Bel-Air»

Saksøker «Fortnite» for ulovlig bruk av «The Carlton-dance»

Skuespiller Alfonso Ribeiro tar et oppgjør med det populære onlinespillet.

SAKSØKER: Alfonso Ribeiro er kjent som karakteren Carlson Banks fra tv-serien «Fresh Prince of Bel-Air». Nå saksøker han «Fortnite» for ulovlig bruk av Carlton»-dansen som han fant opp selv. Video: CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De som husker tv-serien «Fresh Prince of Bel-Air» husker kanskje også «The Carlton Dance», eller «Carlton»-dansen på norsk. De ikoniske hofte- og armbevegelsene ble et av kjennetegnene til karakteren Carlton Banks, spilt av skuespiller Alfonso Ribeiro.

Nå saksøker Ribeiro spillgiganten Epic Games for å bruke dansen hans i skytespillet «Fortnite».

Det var TMZ som først omtalte saken.

Skaffer seg patent

I «Fortnite» har spillerne mulighet til å velge ulike tilskudd til karakterene sine. Dette kan være alt fra våpen og klær til dansebevegelser kalt for «emotes». Ribeiro mener at en av disse dansene, «Fresh», er en kopi av dansen han fant på under innspillingen av «Fresh Prince of Bel-Air».

IKONISK: «Carlton»-dansen ble ikonisk etter «Fresh Prince of Bel-Air». Foto: NTB
IKONISK: «Carlton»-dansen ble ikonisk etter «Fresh Prince of Bel-Air». Foto: NTB Vis mer

TMZ skriver at Ribeiro holder på å skaffe seg patent på «Carlton»-dansen.

Avisa HuffPost har vært i kontakt med Ribeiros advokat David Hech hvor han uttalte følgende:

«Det er viden kjent at herr Ribeiros likhet og åndsverk er blitt misbrukt av Epic Games i et av verdens mest populære videospill, «Fortnite». Epic har gjort rekord-profitt på nedlastet innhold i spillet, inkludert på «emotes» som «Fresh». Men Epic har ikke kompensert eller fått tillatelse fra herr Ribeiro for bruken av hans likhet og åndsverk. På grunn av dette ønsker herr Ribeiro sin rettferdige andel av profitten Epic har tjent ved bruken av hans ikoniske åndsverk i «Fortnite», og som et resultat av dette ber han gjennom domstolen at Epic avslutter all bruk av herr Ribeiros signatur-dans.»

Magasinet The Hollywood Reporter har fått tak i søksmålet fra Ribeiro og hans advokat. I dokumentet hevder Ribeiro at Epic Games kontinuerlig utnytter afroamerikanske stjerner ved å kopiere deres dansetrinn. Han nevner blant annet Snoop Dogg og «Fresh Prince»-kollegaen Will Smith.

Ribeiro har også saksøkt spillselskapet 2K Games for å ha brukt dansens hans i deres spill.

Ulovlig bruk

Ribeiro er ikke den eneste stjernen som har anklaget «Fortnite» for å stjele deres ikoniske bevegelser.

Hans advokat har tidligere også representert rapperen 2 Milly i et liknende søksmål mot Epic Games. Det gjaldt da ulovlig bruk av rapperens ikoniske dansetrinn, «Milly Rock».

«Milly Rock» oppsto i en musikkvideo fra 2014 med samme navn. I «Fortnite» kan man laste ned en «emote» kalt for «Swipe It», som kopierer dansen.

Til magasinet Variety forteller 2 Milly at ingen spurte om hans tillatelse for å bruke dansen i spillet.

- Jeg er ekstatisk over at David Hecht og hans lag fra Pierce Bainbridge representerer meg i saken for å rette opp denne feilen, sa han.

Twitter oppfordret han «Fortnite» til å dele profitten fra «emotes» med dem som skapte originaldansen.

- De stjal greia

Skuespiller Donald Faison, kjent som Turk fra humorserien «Scrubs» har også kritisert spillgiganten for å ha misbrukt hans dans «Poison» fra serien.

Under en festival arrangert av magasinet Vulture møttes Scrubs-skuespillerne for en gjenforening. Der fortalte Faison at en fan gjorde han oppmerksom på at man kunne velge «Poison» som en «emote» i «Fortnite».

I likhet med Ribeiro og 2 Milly har Faison selv funnet opp «Poison»-dansen.

Når publikum til stede spurte om han kunne framføre dansen, svarte han:

- Hvis du vil se den, så bare spill «Fortnite», fordi de stjal greia.

Han postet også en melding på sin twitterkonto hvor han kommenterte saken.

«Kjære Fortnite… Jeg er smigret? Men deler av meg tenker at jeg burde snakke med en advokat», skrev han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!