Saksøker ikke Se og Hør

Eva Joly snur så det suser i Se og Hør-saken.

(Dagbladet.no): Korrupsjonsjegeren Eva Joly gjør en plutselig helomvending i sitt forhold til ukebladet Se og Hør.

Joly, som i august raste mot ukebladets avsløringer om hennes angivelige luksusliv på statens regning, truet med søksmål hvis ikke Se og Hør trykket en beklagelse.

- Dette oppslaget har skadet meg. Dette har utviklet seg til å bli en kamp om min troverdighet, sa Eva Joly til Dagbladet etter Se og Hørs fire siders oppslag 30. august.

Hennes harme mot ukebladet har vært gjenstand for en rekke artikler i norske medier siden, og Se og Hørs avsløringer gjorde oppslag blant annet i Frankrike, der Joly skapte sin internasjonale kjendisstatus som korrupsjonsjeger.

Helomvending

Men nå er stridsøksen tilsynelatende begravd mellom de to partene. For i siste nummer av Se og Hør har Joly vært på tur med ukebladets reportere i Paris, der hun over to sider legger saken død, og varsler at hun heller vil bruke kreftene sine på noe positivt.

Se og Hør lar henne fritt fortelle hvordan hun følte ukebladet feilaktig svertet hennes rykte, og hvordan dette har skadet hennes omdømme.

- I begynnelsen bestemte jeg meg for ikke å forholde meg til Se og Hør. Men så gikk det opp  for meg at 1,7 millioner nordmenn leser bladet, og at det med slik slagkraft kun var Se og Hør som kunne reparere den skaden de hadde gjort, sier Joly til Dagbladet.no.

DROPPER SØKSMÅL: Korrupsjonsjeger Eva Joly. Foto: Scanpix
DROPPER SØKSMÅL: Korrupsjonsjeger Eva Joly. Foto: Scanpix Vis mer

Hun sier hun skjønte at bladets redaktør og journalist selv trodde de satt på en god sak, og tok derfor kontakt for å møte dem ansikt til ansikt. På møtet la hun frem all dokumentasjon hun mente kunne vise at hun ikke hadde gjort noe galt.

Og artikkelen i denne ukens Se og Hør mener hun er den oppreisningen hun har bedt om.

- Jeg synes det er til Se og Hørs ære at de stoppet opp og tok det inn over seg at de ikke hadde en god sak, sier Joly til Dagbladet.no.

I fattige land

I artikkelen tar hun selvkritikk for at hun betalte mye i tips da hun jobbet som spesialråd i Justisdepartementet. Det har hun også gjort i flere riksmedier inkludert Dagbladet tidligere.

 I dag jobber hun i Norad, og jobber mot korrupsjon i fattige land.

Intervjuet i Se og Hør ble gjort for om lag to uker siden i Paris, der Eva Joly har tilbrakt det meste av sitt liv og virke, og fremdeles bor når hun ikke er i Norge.

- At jeg nå har fått oppreisning gjennom denne artikkelen betyr ikke at ikke saken har skadet meg. Jeg lever av min troverdighet og det er ikke mange som har en slik jobb. Men med denne siste artikkelen i Se og Hør ser jeg ingen grunn til å forfølge saken videre, sier hun.