Saksøker Kina for manglende sex-scener

Student skuffet over ny Ang Lee-film.

(Dagbladet.no): En kinesisk student saksøker kinesiske myndigheter, etter at de har kuttet store deler av Ang Lees siste film «Lust, Caution». Sex-scenene i filmen ble alt for sterke for landet som ikke opererer med aldersgrenser for film, melder nyhetsbyrået AP.

Jusstudenten Dong Yanbin mener SARFT, det statlige administrasjonsbyrået for radio, tv og film, ikke har gjort nok for å sette opp et aldersgrense-system for filmer, slik at voksne kan få se usensurerte versjoner.

Det er delte meninger i befolkningen om Kinas sensurpraksis, som har gjort det vanlig å kutte ut scener i filmer for å tilpasse filmen for alle aldre.

Saksøker kinoen

Studenten har også saksøkt kinoen der han så filmen på grunn av «psykisk skade», og for å ha nektet ham som forbruker rett til informasjon.

– Det er bare når jeg ser den fullstendige versjonen at jeg kan forstå intensjonene til en stor regissør som Ang Lee, uttaler Dong.

Søksmålet skal være mottatt i Beijing, men det er ikke klart om saken vil komme for retten.

Regissøren selv har derimot ikke gjort noe stort nummer ut av de kuttede sex-scenene i Kina. Filmen har også blitt godt mottatt i landet, og tjent inn over 12 millioner dollar på to uker.

IKKE HELE FILMEN: Kinogåere utenfor en kino i Shanghai som viser Ang Lees nyeste film «Lust, Caution». En student som ble svært skuffet over manglende sexscener i filmen, har nå saksøkt Kinesiske myndigheter. Foto: QULAI SHEN/EPA/SCANPIX
IKKE HELE FILMEN: Kinogåere utenfor en kino i Shanghai som viser Ang Lees nyeste film «Lust, Caution». En student som ble svært skuffet over manglende sexscener i filmen, har nå saksøkt Kinesiske myndigheter. Foto: QULAI SHEN/EPA/SCANPIX Vis mer

Mangelen på et rangeringssystem for aldersgrenser har vært et stort diskusjonstema blant lokale filmmakere, som ønsker klarere standarder rundt sensur. Flere mener at myndighetene har vage retningslinjer for å ikke få oppmerksomhet rundt at det er stor forskjell på håndhevingen av sensuren.

Kina blir stadig kritisert for manglende presse- og ytringsfrihet, og filmen «The Departed» ble blant annet forbudt i landet tidligere i år på grunn av myndighetskritisk innhold

Se også: Kløften i kinesisk film

Sterke scener

Filmen har allerede blitt omdiskutert på grunn av de vågale sexscenene. Amerikanske myndigheter ga filmen strengeste aldersgrense, og taiwanske myndigheter protesterte sterkt da filmen sto oppført som kinesisk/taiwansk i programmet til filmfestivalen i Venezia.

Filmen handler om forholdet mellom en studentaktivist og en politiker som støtter Japan under 2. verdenskrig, og inneholder blant annet voldspregede sex-scener.

Regissør Ang Lee er ikke uvant med å lage kontroversielle filmer. CVen hans inkluderer titler som «Snikende tiger, skjult drage», «The Ice Storm», «Hulken» og «Brokeback Mountain». «Lust, Caution» er planlagt vist på kinoer i Norge etter jul.

REGISSØR OG SKUESPILLER: Regissør Ang Lee og kvinnenlig hovedrolle-innehaver Tang Wei.