Saksøker kunstverk som viste onanerende kvinne framfor Carola-portrett

Mener det er brudd på opphavsretten.

- MENT SOM EN HYLLEST: Kunstfotofraf Olov Tegby-Frisk håper ikke at artist Carola Häggkvist har tatt seg nær av bildebråket. Foto: Stella Pictures
- MENT SOM EN HYLLEST: Kunstfotofraf Olov Tegby-Frisk håper ikke at artist Carola Häggkvist har tatt seg nær av bildebråket. Foto: Stella PicturesVis mer

(Dagbladet): Den svenske fotokunstneren Karin Törnblom saksøker nå Olov Tegby-Frisk for 66 000 kroner, etter det hun mener er brudd på opphavsretten.

Tegby-Frisk brukte nemlig et portrett av den svenske artisten Carola Häggkvist, tatt av Törnblom i 1991, i forbindelse med et kunstverk han laget for Fotografiska museum i Stockholm, ifølge Expressen.

Ble fjernet Bildet forestilte en tatovert kvinne, som ser ut til å onanere framfor portrettet av Häggkvist.

Kunstverket er nå fjernet fra museumet, og Fotografiska har tilbudt seg å betale eventuelle kostnader.

- Opphavsretten er selvfølgelig viktig for oss. Det er nå klart at bildet bryter med opphavsretten, ettersom det inneholder et bilde av Carola, som en annen fotograf tok i 1991. Vi har derfor besluttet å ta ned Olov Tegby-Frisks verk, sier pressekontakt Jens Hollingby i Fotografiska i en pressemelding.

- Fineste man kan gjøre Selv håper Tegby-Frisk at artisten selv ikke har tatt hendelsen tungt.

- Jeg håper ikke hun har tatt det ille opp, det var aldri min mening. Dette var heller ment som en hyllest til henne. Jeg mener at det å onanere seg selv, er noe av det fineste man kan gjøre, sier han, ifølge avisa.

Det er imidlertid langt fra første gang en opphavsperson krever erstatning for ulovlig bruk av bildene og oppreisning for manglende kreditering av fotografer.

Forrige måned havnet blant annet Folkemuseet i hardt vær, etter at fotograf-firmaet Sjøwall i Oslo saksøkte dem for tyveri av kongelige bilder.