SAKSØKES:  Bandet Led Zeppelin saksøkes for plagiat. Her er gitarist Jimmy Page. Foto: REUTERS/Brian Snyder
SAKSØKES: Bandet Led Zeppelin saksøkes for plagiat. Her er gitarist Jimmy Page. Foto: REUTERS/Brian SnyderVis mer

Saksøker Led Zeppelin for plagiat

Strides om «Stairway to Heaven».

De gjenlevende medlemmene av den for lengst oppløste supergruppa Led Zeppelin må trolig møte i retten, anklaget for plagiat.

Striden står om åpningsriffet til «Stairway to Heaven», av mange ansett for å være en av verdens beste rockelåter.

3,5 mrd. Ifølge den offisielle historien var det Led Zeppelins gitarist Jimmy Page som skrev låten mens han satt i en avsidesliggende hytte i Wales i 1970.

Året etter ble den åtte minutter lange låten gitt ut, og i årene siden skal den ha spilt inn over 3,5 milliarder kroner.

Nå vil andre ha sin del av inntektene, og den amerikanske advokaten Francis Alexander Malofiy bekrefter at han forbereder et copyright-søksmål.

Ifølge Bloomberg Businessweek anklages Led Zeppelin for å ha hentet deler av «Stairway to Heaven» fra instrumentallåten «Taurus», som ble spilt inn av det psykedeliske Los Angeles-bandet Spirit i 1968.

Krever inntekter Spirit er også historie, men bassisten Mark Andes og en stiftelse som forvalter rettighetene til bandets avdøde gitarist Randy California krever nå sin del av inntektene.

Led Zeppelin var et av verdens mest populære band på 1970-tallet, men ble oppløst da trommeslageren John Bonham døde i 1980.

Jimmy Page og vokalisten Robert Plant har siden spilt sammen flere ganger, blant annet under en storslått gjenforeningskonsert i London i 2007.

(NTB)