Saksøker museer for tyveri av dronningbilder

Selger og deler bilder av dronning Maud. Men bildene eies av noen andre.

ULOVLIG: På nettstedet Digitalt Museum er norske museers fotografier gjort tilgjengelig for folk flest. Nå viser det seg at ikke alle bildene er klarert for slik offentlggjøring. Dette fotoet av Dronning Maud eies av etterkommerne til fotograf Sjøwall og er nå fjernet fra nettstedet.
ULOVLIG: På nettstedet Digitalt Museum er norske museers fotografier gjort tilgjengelig for folk flest. Nå viser det seg at ikke alle bildene er klarert for slik offentlggjøring. Dette fotoet av Dronning Maud eies av etterkommerne til fotograf Sjøwall og er nå fjernet fra nettstedet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det tradisjonsrike fotograf-firmaet Sjøwall i Oslo har tatt ut stevning mot Folkemuseet. I tillegg er det sendt prosessvarsel til Oslo Museum. Flere andre museer er også kontaktet og gjort oppmerksomme på at de har tilgjengeliggjort historiske bilder som ifølge Sjøwall er deres eiendom.

Museene har blant annet lagt ut bilder av Dronning Maud, tatt i 1929 av Gunnar Theodor Sjøwall, firmaets grunnlegger, på nettstedet Digitalt Museum.

Flere av bildene er ikke kreditert, og i enkelte tilfeller gitt en såkalt Creative Commons-lisens, som innebærer at hvem som helst har lov til å dele dem og endre dem uten opphavets godkjennelse.

Sjokkert Sjøwall døde i 1945, og 70-årsgrensen for opphavsrettslig beskyttelse av bildene utløper dermed først neste år.

- Museene hevder at bildene ikke er for åndsverk å regne. Det mener jeg vitner om manglende respekt for kunst og dens opphavsmenn. Jeg må si jeg er sjokkert av hvordan en kulturinstitusjon som Folkemuseet forvalter det de har i arkivene sine og hvordan de i dette tilfellet velger å forholde seg til åndsverksloven, sier Eva Sjøwall, fotografens barnebarn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer