Saksøker platebransjen

To platekjøpere saksøker de fem største plateselskapene i USA for kopibeskyttelsen på CDene.

De to ivrige musikkentusiastene har sett seg lei på platebransjens nye kpoieringssperre på CDer, og har fått med seg det kjente advokatfirmaet Milberg, Weiss, Bershad, Hynes & Lerach på søksmålet, skriver CNet.com. Søksmålet retter seg mot plateselskapene Universal, BMG, EMI, Sony, og Warner Music.

De to mener platebransjen selger CDer med tekniske feil, og at kopibeskyttelsen kan hindre konsumentene å ta kopier av produktet de har betalt for. Man har nemlig rett til å kunne kopiere CDene sine til privat bruk, og saksøkerne hevder kopisperren begrenser konsumentenes muligheter for dette. CDene har også dårligere lydkvalitet når de spilles av på PCer, og CDen hevdes også å ødelegge CD-spillerne i Macintosher.

I tillegg mener de to at produktet plateselskapene tilbyr ikke kan kalles CD fordi platene ikke passer inn i definisjonen av CDer som Philips og Sony sto bak i sin tid.

Søksmålet tar sikte på å tvinge kopibeskyttede CDer av markedet, eller få plateselskapene til å merke platene så tydelig at de skiller seg fra standard musikk-CDer. Saksøkerne vil også ha kompensasjon for folk som har fått ødelagt datamaskinene sine på grunn av CDene.

Men platebransjen er ikke så veldig bekymret for søksmålet, og kaller det fjollete.

- Musikkprodusenter har rett til å beskytte produktene sine mot tyveri, akkurat som alle andre som eier noe. Filmstudioer, softwareprodusenter og videospillprodusenter har beskyttet produktene sine i årevis, og ingen har påstått at det har vært utidig, eller ulovlig på noen måte, sier presidenten i Recording Industry Association of America, Cary Sherman, til CNET.

Og så gjenstår det å se om domstolen er enig i det. I motsatt fall kan det koste plateselskapene dyrt.

Les også: Tusj knekker CD-koden.