Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Saksøker Spotify for 150 millioner dollar

Hevder strømmetjenesten bryter regler rundt opphavsrett bevisst.

SAKSØKT: Rockeartisten David Lowery saksøker Spotify både på vegne av seg selv og andre artister. Han mener de legger ut musikk de ikke har kontrakt til å offentliggjøre. Foto: NTB Scanpix
SAKSØKT: Rockeartisten David Lowery saksøker Spotify både på vegne av seg selv og andre artister. Han mener de legger ut musikk de ikke har kontrakt til å offentliggjøre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Artisten David Lowery, som er både gitarist og vokalist i det alternative rockebandet Cracker, går hardt ut mot Spotify.

Ifølge advokatfirmaet hans, Michelman & Robinson, saksøker artisten strømmetjenesten for minst 150 millioner dollar. I norske kroner er det over 1,3 milliarder.

Han hevder at Spotify «bevisst, vitende og ulovlig har reprodusert og distribuert opphavsbeskytta musikk». Det uten lisens.

Kan bli dyrt Det er CNN Money som skriver om det drøye søksmålet. Lowery har valgt å saksøke ikke bare på vegne av seg selv, men andre artister som befinner seg i liknende situasjoner.

Ifølge avisa kan man i USA få bøter på alt fra 750 til 150 000 dollar for hver gang åndsverkloven blir brutt.

Det hele beror på, slik det heter i søksmålet, at flere artister ikke har fått kompensasjon fra Spotify for musikk som ligger ute.

Spotify på sin side hevder at dette er artistenes feil, da det tidvis har vært vanskelig å skaffe data som bekrefter hvem rettighetsholderne er.

KREVER SVAR: Artisten David Lowery saksøker Spotify. Foto: DavidLoveryMusic.com
KREVER SVAR: Artisten David Lowery saksøker Spotify. Foto: DavidLoveryMusic.com Vis mer

- Når rettighetsinnehaverne er ukjente, beholder vi royaltyene til vi klarer å bekrefte hvem de tilhører, sa selskapet i en presseuttalelse.

Hardt ut Lowerys advokat, Sanford Michelman, mener Spotify bryter åndsverkloven og vet det.

Han mener en kontrakt må være i orden før man legger ut musikk, spesielt når de ikke vet hvem som eier den.

- Det er som å si: «Vi har tatt disse folka sitt arbeid, vi har aldri prøvd å finne dem, men vi vet at vi slipper noe uten en ordentlig lisens, forklarer han til økonomiavisa.

Flukt Flere artister har de siste åra tatt farvel med strømmetjenestene. En av de ivrigste forkjemperne har vært Taylor Swift, som har forlatt Spotify fordi hun mener det ikke genererer nok inntekter.

Ikke nødvendigvis på hennes egne vegne, men hos andre artister som ikke gjør det like bra som henne.

Adele er også en av artistene som har valgt å holde seg unna. Suksessalbumet «25» ble ikke utgitt på strømmetjenesten.

Det resulterte i et kjempesalg, som kanskje ikke ville ha hendt om folk kunne lytte til det «gratis».

I 2013 kalte Radiohead-vokalist og soloartist Thom Yorke strømmetjenesten for «den siste, desperate fjerten fra et døende lik». At musikken hans ikke er på strømmetjenesten, er derfor innforstått.

Bandet hans kan han derimot gjøre lite med, og de fleste av Radioheads utgivelser er tilgjengelig.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media