Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Saksøker staten. Får kjendis-støtte

- Jeg blir jævlig forbanna, sier programleder Thomas Seltzer om Salangen-Nyheter-redaktør Jon Henrik Larsen kamp for å redde lokalavisa. Nå går Larsen til sak mot staten.

FÅR STØTTE: Salangen-Nyheter-redaktør Jon Henrik Larsen frykter for avisas framtid. Nå får han støtte fra flere kjendiser. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Dagbladet har gjennom flere saker fulgt 35 år gamle Jon Henrik Larsen, som er autist, hundre prosent ufør, og redaktør i den populære lokalavisa Salangen-Nyheter - kjent fra TV3s dokumentarserie med samme navn.

Larsen frykter for avisas framtid. Årsaken er at kommunen har besluttet at han ikke lenger kan få hjelp på arbeidsplassen av sin brukerstyrte personlig assistent (BPA). Larsen klaget avgjørelsen inn til Fylkesmannen, som opprettholdt avslaget.

Nå tar han kampen for å få assistenten tilbake et skritt videre, og går til sak mot staten ved Fylkesmannen i Troms og Finnmark.

Larsen har fått støttende ord fra politikere og TV-profiler som musiker og «Trygdekontoret»-programleder Thomas Seltzer, «Casa Numme»-programledere Thomas Numme og Annette Walther Numme og tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang.

- Jævlig forbanna

I videohilsener sendt til Larsen kommer de med støttende ord. Videoene er gjengitt med tillatelse.

- Jeg blir rett og slett jævlig forbanna. Dersom Jon Henrik ikke får tilbake sin BPA, så kommer Salangen-Nyheter til å ryke, og da forsvinner et av de beste medietilbudene i Norge. Det sier jeg helt uironisk, sier blant annet Thomas Seltzer. Se alle videoene øverst i saken.

Administrasjonssjef Lars Øyvind Strøm sier at kommunen ikke ønsker å kommentere uttalelsene fra Seltzer, Stang og Numme-paret.

- Vi vil vurdere å komme med en utfyllende uttalelse seinere, men da i samråd med staten og Fylkesmannen, sier han til Dagbladet.

Larsen sendte først søksmålsvarsel til Salangen kommune, som i oktober i fjor bekreftet overfor Dagbladet at varselet var mottatt. Det var TV 2 som først omtalte søksmålet.

- Vi saksøker staten for å ugyldiggjøre Fylkesmannens vedtak. Hvis Larsen får medhold i det, vil det føre til at kommunen må vurdere saken på nytt, og da er de bundet de premissene domstolen legger til grunn, sier Larsens advokat Olav Lægreid til Dagbladet.

Fylkesmannen har ennå ikke mottatt stevningen, men er orienert om denne saken.

Bred støtte

Det er ikke første gang Larsen får støtte.

Salangen-Nyheter har figurert hyppig i det faste lokalavisinnslaget i Johan Golden og Atle Antonsens podkast «Misjonen», og har også vært gjenstand for dokumentarserien «Salangen nyheter» på TV3.

Komikerduoen Atle Antonsen og Johan Golden har tidligere gitt sin støtte til Larsen.

- Jeg synes det vil være ekstremt trist på alle måter hvis Salangen-Nyheter må legge ned, har Golden tidligere sagt til Dagbladet.

Programlederkollega Atle Antonsen reagerte også sterkt.

- At en av våre hovedleverandører til lokalnyhetsspalten i «Misjonen» nå kan stå i fare for å måtte avvikle er selvsagt tragisk. Ikke først og fremst for oss naturligvis, men for Salangen-Nyheter og Salangen som område, sier han til Dagbladet.

- Utenfor loven

Salangen kommune har med Larsens skriftlige tillatelse tidligere kommet med to uttalelser til Dagbladet.

- Hovedelementene i saken er at Jon Henrik ønsker en kommunal brukerstyrt personlig assistent (BPA) som skal utføre økonomiske og administrative oppgaver knyttet til daglig drift i aksjeselskapet. En slik praksis er utenfor det kommunale ansvaret gitt i helse og omsorgstjenesteloven, heter det i et av dem.

Les begge uttalelsene nederst i saken.

Larsen har også fått støtte fra politisk hold. I fjor uttalte tidligere fiskeriminister Per Sandberg (Frp) seg kritisk til kommunens vedtak.

- Det finnes altså et regelverk som hindrer den typen avtale Larsen har hatt. OK, da endrer man det regelverket da, for svarte! Det er derfor vi har politikere. Hvis det er et urimelig utslag av et regelverk som ingen politikere ønsker seg, så endrer man det, eller lager unntak, sa han til Dagbladet i fjor.

Han sa videre han forventet en tverrpolitisk løsning i Larsens sak.

- Hvis det finnes én oppegående stortingsrepresentant, så fremmes det et representantforslag i Stortinget, og så endres loven.

- Sysselsetter andre

Også stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) engasjerte seg sterkt i Larsens sak.

- Er man opptatt av å finne gode løsninger for dem det gjelder, kunne man nok fint videreført den opprinnelige ordningen, og latt Jon Henrik beholde den gode hverdagen sin, hvor han går på jobb, produserer og leverer. Dessuten sysselsetter han andre, sa han til Dagbladet.

Hoksrud sa også at han er stor fan av lokalavisa, som er kjent for varme og lokale nyheter om stort og smått.

- Det er utrolig kult å lese! Det er folkelig, det fenger, og folk liker det. Det er dritmorsomt.

Larsen har også fått støtte fra Norsk Handikapforbund.

- Loven er laget for å kunne brukes allsidig, og lovverket hindrer på ingen mulig måte kommunen i å la Larsen bruke BPA på arbeidsplassen, uttalte forbundsleder Tove Linnea Brandvik til Dagbladet i fjor.