Saksøkes i 17 land

Bokhandleren i Kabul vurderer å saksøke alle forlagene verden over som har utgitt eller skal gi ut Åsne Seierstads «Bokhandleren i Kabul».

- Skal det ha noen effekt, må vi rette søksmål mot alle forlagene som har gitt ut boka, sier bokhandlerens advokat, Brynjar Meling, til Dagbladet.

«Bokhandleren i Kabul» er så langt solgt til 17 land. Etter det Dagbladet kjenner til, kan bokhandleren kreve millionbeløp i erstatning fordi han føler seg hengt ut i fortellingen om seg selv. Beløpet er beregnet med utgangspunkt i Norge og utlandet.

Betaler reisene sjøl

Shah Mohammad Rais kommer trolig til Norge i neste uke. Begge parter ønsker en rask avklaring i saken, og dermed kan saken bli løst ved forlik.

- Flyreisen regner jeg med at han betaler sjøl, sier Meling.

- Hvis bokhandleren skal reise i 17 land og saksøke forlag, så blir det kanskje veldig dyrt for ham?

- Nå leter vi igjennom EU-direktiver og slikt for å finne grunnlag for om det går an å gjøre det i et felles søksmål, sier Meling.

Pedofile trekk

Bokhandler Shah Mohammad Rais mener at over 40 avsnitt, ord og påstander i Seierstads bok er injurierende og ærekrenkende.

- Det er ofte ikke konkrete setninger, men underliggende inntrykk som blir skapt. Flere av påstandene i boka vil være ærekrenkende selv om de skulle vise seg å være korrekte, sier Meling.

I et avsnitt hevder bokhandleren seg framstilt med pedofile trekk:

«Sultan ler for seg selv. Det rykker litt i ham. Han nærmer seg Mikrorayon, og den deilige barnekvinnen, » står det i boka.

- Jeg synes beskrivelsen av begjæret hans når han skal inn til barnekvinnen, er relativt tendensiøst framstilt, sier Meling.

Intime sexdetaljer

Mohammad Rais skal også ha reagert på Seierstads beskrivelser av intime sexdetaljer til familiemedlemmene. Ifølge Seierstads bok skal også flere av søstrene ha hatt sex før ekteskapet. Påstanden setter søstrene i livsfare, hevder bokhandleren.

- Han føler seg særlig krenket når Seierstad beskriver familiens forhold til hans nye kone, og hvordan bokhandleren oppdrar sine barn, sier Meling.

Åsne Seierstad vil ikke kommentere saken.

40 ANKLAGEPUNKTER: Bokhandler Shah Mohammad Rais mener at over 40 avsnitt, ord og påstander i Åsne Seierstads bok er injurierende og ærekrenkende. I et avsnitt mener han seg framstilt med pedofile trekk. Seierstad vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.