Jørn Lier Horst:

Saksøkes

Gyldendal og Lydbokforlaget mener Jørn Lier Horst selger ulovlige kopier av lydbøker de har rettighetene til – og går nå til sak mot sin egen forfatter.

SAKSØKES: Gyldendal saksøker Jørn Lier Horst. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
SAKSØKES: Gyldendal saksøker Jørn Lier Horst. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jørn Lier Horst (50) har spilt inn nye utgaver av 21 lydbøker som Gyldendal og Lydbokforlaget mener de har rettighetene til. I slutten av oktober ble åtte av disse bøkene lagt ut for salg og strømming hos Ebok Pluss, melder VG.

- Vi kan ikke akseptere at det er piratkopier i omløp i den norske bokbransjen. Jørn Lier Horst har med overlegg brutt kontrakten med Lydbokforlaget og Gyldendal. Han har ikke rett til å «ta tilbake» rettighetene til de lydbøkene som nå er i omløp, sier forlagssjef Ann-Kristin Vasseljen i Lydbokforlaget (som Gyldendal eier halvparten av) til VG.

UENIGE: Advokat John Christian Elden og krimforfatter og eks-politi Jørn Lier Horst har ulikt syn på den siste utviklingen i Hagen-saken. Vis mer

I november bestemte forlaget seg for å gå til sak. Det har vært gjort forsøk på å komme fram til en enighet mellom partene. Jørn Lier Horst er nå tilknyttet forlaget Strawberry Publishing.

- Jeg har skjønt at vi ikke kommer til en løsning, og ser nå fram til å prøve dette i retten. Vi er uenige rundt hvordan avtalen skal tolkes, og slik jeg ser det, er jeg i min fulle rett til å si opp avtalen med Lydbokforlaget, sier Jørn Lier Horst til VG.

Over 50 bøker

Jørn Lier Horst har et produksjonsnivå de fleste norske forfattere kan se langt etter.

I tillegg til å gi ut en krimroman om politimannen William Wisting i året, skriver han også barnebokserien «Detektivbyrå nr. 2» på løpende bånd. At krimbøkene hans pryder topplistene år etter år, gjør at også mynten kommer klirrende etter.

Siden bokdebuten i 2004 har han gitt ut over 50 bøker.

50-åringen hadde et toppår i 2018, da han dro inn hele 22 millioner kroner. Bare krimkollega Jo Nesbø hadde en høyere inntekt.

Barnebøker

I 2018 sto Horst bak hele åtte av ti av de mest solgte norske barnebøkene i Norge.

Det viste en liste utarbeidet av Bokhandlerforeningen for bransjenettstedet BOK365. Listen viste faktisk salg i bokhandel, uavhengig av utgivelsesår.

Og blant de femten mest solgte, var Horst inne med hele 11 av 15 bøker på topplista. Barna kjenner ham fra krimseriene «Detektivbyrå nr. 2» og «Clue-serien».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer