Sex Pistols:

Saksøkt etter sangnekt:
- Slavearbeid

Tidligere vokalist i bandet Sex Pistols, John Lydon, saksøkes nå av sine bandkolleger etter uenighet om rettighetene til å bruke sangene i en ny Disney-serie.

ISFRONT: Det ligger an til full isfront mellom Sex Pistols-vokalist John Lydon og to av de andre bandmedlemmene. Foto: Justin Tallis / AFP / NTB
ISFRONT: Det ligger an til full isfront mellom Sex Pistols-vokalist John Lydon og to av de andre bandmedlemmene. Foto: Justin Tallis / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

John Lydon, bedre kjent under artistnavnet Johnny Rotten, var frontfigur i Sex Pistols fra 1975 til han forlot bandet i 1978. Til tross for at han droppet bandet, deltok han på turneer noen år seinere.

I forbindelse med en ny tv-serie om bandet ligger det nå an til isfront mellom Lydon og to av de andre bandmedlemmene.

Gitarist Steve Jones og trommeslager Paul Cook vil at Sex Pistols' sanger skal være med i den nye serien «Pistol» fra den Disney-eide tv-kanalen FX. Serien baseres på Jones' biografi: «Lonely Boy: Tales from a Sex Pistol».

Jones og Cook har nå saksøkt Lydon, og rettssaken er i gang.

Isfront

Lydon, som de fire siste tiåra har frontet bandet Public Image Ltd., nekter å la sangene bli brukt i serien, og sier:

- Dette er mitt liv og min historie. Jeg skrev ikke disse sangene for at de skal gis bort til tull, sier 65-åringen ifølge Huffington Post.

Ifølge Lydon kan ikke sangene bli lisensiert uten hans godkjennelse, men Cook og Jones hevder at i en avtale fra 1988 tillates det med en flertallsavgjørelse. Det er Lydon uenig i, og hevder bandet alltid har basert seg på enstemmige avgjørelser.

- Jeg forstår ikke hvordan Steve og Paul tror de har retten til å insistere på at jeg gjør noe som jeg moralsk er uenig i, uten noen involvering, sier Lydon.

- Minner om slavearbeid

Lydon mener bandmedlemmene forsøkte å tvinge ham til å skrive under på avtalen om at serien kan bruke musikken. Han reagerer spesielt på at han da ikke vil ha noen mulighet til å få tilgang til arbeidet med serien.

- For meg føles det som en form for slavearbeid, sier sangeren.

Trommeslager Paul Cook sier bandet alltid har basert seg på enstemmige avgjørelser. I forbindelse med serien valgte Cook og Jones å la flertallet de utgjør avgjøre at musikken kunne brukes i serien.

At de tidligere har basert seg på enstemmige avgjørelser, har sammenheng med forholdet til Lydon.

- Jeg trodde vårt forhold med John ville blitt verre når vi brukte flertallsavgjørelse, sier Cook ifølge BBC.

Han uttaler også i kjølvannet av konflikten at Sex Pistols sannsynligvis er slutt for godt.

ENGASJERT: Ella Marie Hætta Isaksen og hennes band ISÁK gir nå ut albumet «Roasut». Dette er tittelsporet. Video: Alexander Zarate Frez Vis mer

Kommer i 2022

Sex Pistols har blitt regnet som et kontroversielt punkband siden det ble dannet i 1975. De sto blant annet bak låta «God Save the Queen». Sangene bar preg av aggressivitet og opprør, og førte til at bandet ble svært populært.

«Pistol» er en seks episoder lang serie av den Disney-eide tv-kanalen FX. Den skal etter planen lanseres i 2022, og serien vil «fange historiene om rockeikonene og menneskene rundt dem».

Serien skal regisseres av Oscar-vinner Danny Boyle, som blant annet sto bak filmen «Yesterday» - basert på musikken til The Beatles, i tillegg til suksesser som «Trainspotting», «The Beach» og «Slumdog Millionaire».

Toby Wallace skal spille Steve Jones, Anson Boon er John Lydon, og Jacob Slater spiller Paul Cook, skrev Variety tidligere i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer