Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Saksøkt for å ha kopiert monsterhiten. Her framføres «beviset»: - Åpenbar kopi

Hører du likheten? 

- LIKHET?: Det konservative regjeringspartiet fra New Zealand, National Party, brukte låta «Eminem Esque» i kampanjevideoen sin fra 2014. Nå møtes partiet og Eminems advokater i retten, etter at de saksøkte dem for plagiat. De mener den er en kopi av Eminems «Lose Yourself». Video: AP DV / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eminems utgivere er i retten etter at de saksøkte et regjeringsparti fra New Zealand, National Party, for en sang de brukte i valgkampen sin i 2014.

De mener at sangen er en åpenlys kopi av Eminems kjente «Lose Yourself».

Rettssaken er i gang, og i går spilte komponisten, Jeff Bass, sangen på gitar i retten, som en del av bevisgrunnlaget. Partiets låt har navnet «Eminem Esque».

- Uoriginal

- Jeg har sett et halvt minutt av National Partys kampanjevideo «Eminem Esque». Jeg syns den er en åpenbar kopi av den originale «Lose Yourself». Kampanjen er uoriginal og jeg syns ikke noe om det, sa Bass i retten i Wellington, New Zealand, tirsdag.

  • Hør de to versjonene i videoen øverst i saken.

Ifølge The Telegraph hevder partiet at de kjøpte låta fra et australsk selskap, og mener at den ikke bryter opphavsretten.

Partiet vil ikke uttale seg så lenge rettssaken er i gang.

Hevder avsløringer i e-post

Garry Williams er advokaten til Eminems utgivere, Eight Mile Style. I retten refererte han til flere e-poster skrevet av National Party, hvor de skal ha snakket om sangen som «ligner på Eminems låt».

En annen skal ha skrevet «Spørsmålet vi stiller er vel at om alle tror det er Eminem, og låta heter «Eminem Esque», hvordan kan vi da være sikre på at Eminem ikke mener vi kopierer låta hans?».

Williams mener at e-postene beviser at partiet var klar over at de brukte sangen uten rettigheter.

- Vi ville aldri ha tillatt å bruke sangen for politisk reklame, sier Joel Martin, Eminems talsmann.

Ifølge Martin vil de ha et pengebeløp for bruken av sangen. De vil også ha anerkjennelse fra retten om at National Party brøt opphavsretten.

Hvor mye penger de ber om er ikke kjent.

Rettssaken startet 1. mai, og skal etter planen vare i rundt seks dager.

ENIG?: Pharrell Williams og Robin Thicke er funnet skyldig i plagiat. Retten mener at monsterhiten «Blurred Lines» ligner for mye på Marvin Gayes 38 år gamle låt «Got To Give It Up». Video: NTB Scanpix / Reuters / Tamla / Star Trak / Universal Vis mer